lördag, maj 05, 2007

Svenska nationalismen sd:s huvudfråga

Ibland dyker det upp en eller annan exklusiv person som försöker få ihop någon förbindelse mellan den skånska identitetsbaserade regionalismen med Sverigedemokraterna. Det är inte så ofta av någon försöker sig på det omöjliga projektet, men det händer.

Denna blogg har tidigare rapporterat om hur Sverigedemokraterna ensamt av regionpartierna gått emot Ansvarskommitténs förslag som skulle innebära en starkare region i bl a Skåne. Sd angav bl a som skäl att man var bekymrad att regionaliseringen skulle "slå sönder nationalstaterna".

I en artikel "Sd-ledaren har tagit plats i rampljuset" i Sydsvenskan (2007-04-22) får vi lite mer kött på benen när det gäller deras nationalism. Det står bl a:

"Av partiets skrifter framgår att den kraftigt minskade invandringen bara är en del i en större fråga. 'Det primära målet med Sverigedemokraternas politik är att återupprätta en gemensam nationell identitet', skriver partiet. Den svenska nationalismen, det är sd:s verkligt stora fråga. Jimmie Åkesson vill att svenska dagisbarns känsla för det fosterländska ska stärkas och att det ska sättas upp fler kungastatyer på torgen."

Denna idé delar de med de flesta riksdagspartier. Om man ser på ett vanligt svenskt nationalsdagsfirande i en skånsk stad om en månad, så ser man att Sverigedemokraternas politik har blivit okontroversiell.

Jag säger som ett ledarstick på Trelleborgs Allehanda (2007-04-28): "Det måste vara en historiens ironi att Sverigedemokraterna har sitt starkaste fäste i Skåne. Vad skulle snapphanarna ha sagt om de visste?"

Inga kommentarer: