lördag, april 29, 2006

Muslimsk lag i Sverige?

Det blir förstås ramaskri när en ledande svensk muslim föreslår särskilda muslimska lagar. Mest vill man nog tysta mannen eftersom han ger främlingsfientliga vatten på sin kvarn. Så det är s a s ganska omtänksamt. Men är idén så dum egentligen?

I Belgien finns officiella representativa organ för de tre språkområdena som tar beslut. Medborgarna får själv bestämma i vilken språkgrupp de hör hemma. Dock tar organen bara beslut i språkfrågor, inte något annat. Belgien är en federal stat. Jag är rädd att en annan anledning till svenska ministrars upprördhet över förslaget gällande muslimsk lag i Sverige är att det utmanar centralstaten.

Det är risk att reaktionen hade blivit liknande om frågan bara gällt en svensk federal stat. Argumenten som vi i denna debatt har hört mot muslimsk lag är ibland obehagliga. De talar om vikten av likhet för alla svenska medborgare och talar föraktfullt om "särlagstiftning". Den politiska mångfaldsrädslan i Sverige lyser igenom.

Muslimsk lag i Sverige är nog ingen bra idé. Den är för långtgående med kraftigt avvikande parallella system bland medborgare som lever sida vid sida. Men den allmänna idén om särlagstiftning - då vanligen baserad på territorium - avvisar jag verkligen inte.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker nog slutsatsen är malplacerad i ett litet ynkligt land som Sverige dessutom homogent mellan olika regioner. Då kunde man lika gärna införa olika lagar i varje skitstad.

I stora länder med olika distinkta nationaliteter (t ex hinduer, kurder etc) kan detta vara motiverat. Men i Sverige. Vore helt rubbat!

Och bara tanken att införa lagar baserade på någon jävla sagobok som koranen är ju helt barock. Det leder bara till skit! Inga j-a prästerliga domstolar tack! Med all rätta skall sådana tankar förpassas dit de hör hemma, soptippen!