söndag, juni 08, 2008

Medias statscentrerade språkbruk

En ny färjelinje mellan Dragør och Skanör är planerad. Sydsvenskan rapporterar i "Ny färjelinje mellan Danmark och Sverige": "En ny färjeförbindelse mellan Danmark och Sverige är på gång. Den skall gå mellan Skanör och Dragör."

Så rubrik och inledning är att de två nationalstaterna i norra Europa kommer att få en färjelinje mellan sig någonstans. Sedan preciserar man till att den ska gå just mellan Dragør och Skanör.

Detta skrivsätt bygger vidare på en gammal tradition, där media betraktar staterna som det viktiga och allt annat är preciseringar. Det är ingen ideologi från journalistens sida bakom språkbruket - det handlar istället om en nationalistisk strukturell omvärldsbeskrivning. Den bygger på tradition snarare än tanke/följd. Däremot behövs det en regionalistisk ideologi för att bryta mönstret.

Man kunde till nöds beskriva färjeförbindelsen som varande mellan Själland och Skåne, om texten behövde variation eller om det verkligen är någon av läsarna som inte vet var Dragør och Skanör ligger. Dragør och Skanör är ju verkliga delar av dessa stadskluster, Själland och Skåne. Men utgångspunkten måste vara att nämna just de orter som får färjeförbindelsen. Och att den går mellan något "Danmark och Sverige" finns däremot i stort sett aldrig någon anledning att skriva.

Det här är bara ett exempel bland tusentals, kanske tiotusentals, under ett år hur det kan se ut i skånska media.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt tröttsamt inlägg. Jag befinner mig tydligen på fel blogg. Till skillnad från dig tycker jag att Sydsvenskans beskrivning är korrekt.

Unknown sa...

Malte, så kan det gå när man avviker från sina nya bana i rasslande och spektakulärt underhållande bloggämnen som bostadsrättsföreningsskvaller. Folk känner det som om de kommit fel och blir gnälligt utmattade av att istället för rasseltassel om grilluppror, banbrytande häckgenvägar, buckanjärt filibustrande och föreningsstadgefientligt argumenterande på föreningsstämman möta rubriker som "Medias statscentrerade språkbruk". Nej..vad de egentligen undrar över är ju detta: Ska han erkänna att han flaggade rödgult på balkongen den sjätte juni, till tonerna av en fräsande kotlettrad på den förbjudna elgrillen, den uslingen? He, he.

Fast din träffsäkra beskrivning av medias reflexartade nationalstatsideologi kan förstås reta upp en del, det med..

Glad sommar från theta 118°V.

Malte Lewan sa...

He he, folk kommer in från Sydsvenskans Twingly-länkar längst ner och undrar vad fasiken jag talar om: det passar väl inte alls mönstret. Det är väl ingen annan som gnäller på dagens perspektiv på omvärlden och systemet på det området. "Det är bara jobbigt."

Anonym sa...

Bra att det blir fler förbindelser som kan påskynda den multiregionala utvecklingen i Sydskandinavien.