torsdag, juni 19, 2008

Yttrandefriheten snörps åt ytterligare

Är detta ett dåligt skämt? Sydsvenskan rapporterar "Filmade grannfejd – döms för förtal". En grannfejd urartade till ett hetsigt bråk som några pojkar filmade och lade ut på Internet. Nu har pojkarna dömts för förtal.

Jag antar att bråket skedde ganska offentligt och att inte pojkarna monterat spionkameror i någons lägenhet. Hur kan de då dömas för att de filmat ett bråk på en gata (eller i en trädgård kanske). Hur ska journalistisk verksamhet kunna bedrivas om det finns märkliga detaljerade regler för vad på gatorna man får filma?

Förtal? För att man filmat från gatans verklighet? Enligt NE:s ordbok är förtal "illasinnat och lögnaktigt tal om ngn". Eh? Finns det någon koppling överhuvudtaget till det som skedde?

Efter upphovsrättsförespråkarnas (skiv- och filmindustrin i samarbete med, just nu, allianspolitiker) försök att inskränka yttrandefriheten kom FRA-lagen igår. Nu kommer detta sjuka domslut. Hoppas verkligen att TT missade en eller annan väsentlig detalj i sin rapportering.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Utan att i sak ta ställning så tror jag denna typ av domslut brukar luta sig mot syftet med publiceringen. Vi kan anta att domstolen tycker att pojkarnas motiv med att lägga ut filmen är att få kvinnan att framstå i "dålig dager" typ. Då blir det förtal.

Man kan på samma sätt fällas för förtal genom att t.ex. sprida papper från tingsrätten om att ens granne fällts för ett brott. Även om det papper man sprider är offentligt på tingsrätten så anser man att ditt motiv med att sprida det är att baktala din granne och då blir det förtal.

Sättet att komma runt detta är att skapa en hemsida och ansöka om utgivningsbevis för den. Då kommer din hemsida att anses vara något i stil med en tidning och saker du lägger ut där blir inte förtal utan ett fall för ett tryckfrihetsmål.

Knasigt? Jo det kan man tycka...

Yttrandefriheten finns men man får inte säga saker som andra tar anstöt av för då kan de anmäla dig... Hurra!

Anonym sa...

Jaha, och hur kommer detta att gestalta sig under den nya FRA-lagen!

go

Anonym sa...

Nu finns det ett sätt som liberala centerpartister kan göra en markering på
http://centeruppropet.se/