torsdag, september 04, 2008

Förrvirrande artikel om europeiska gener

Sydsvenskan refererar till en rapport från Köpenhamns universitet att "Svenskar och danskar är genetiskt olika" (2008-09-04). Det är i få länder i Europa man är lika övertygade om nationalstatens förträfflighet som i Danmark.

Det är därför inte så förvånande att tänket även i en universitetsstudie är helt inriktat på nationalistaternas befolkningar, ungefär som de senaste seklernas erövringar härs och tvärs i Europa skulle landat i en överensstämmelse med människors genetiska sammansättning. Rapporten talar således bara om länder och man nämner i sammanfattningen på videnskab.dk överhuvudtaget inte möjligheten till regionala skillnader.

Tittar man längst ner på sidan på videnskab.dk ser man dock att hela Sverige får representeras av Uppsala. Detta nämner inte Sydsvenskan, utan tiotusentals läsare imorgon kommer säkerligen att köpa idén om en spricka i genetisk sammansättning som råkar gå Svågertorp/Kastrup och Helsingør/Helsingborg: "Svenskar och danskar är genetiskt olika". Nej, Sydsvenskan, inte svenskar och danskar, utan uppsalabor och köpenhamnare.

Under rasbiologins dagar kom man för övrigt fram till att en viktig gräns gick mellan Skåne och Småland. Jag har den kartan. Själland och sydvästra Skåne hörde däremot ihop.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är vi alla väldigt spända på om en likande undersökning mellan svenskar och t.ex. araber kan lära oss något som vi inte redan vet.

Anonym sa...

Jag har börjat misstänka starkt att
de som jobbar på sydsvenskan inte är skåningar,jag har märkt det i nästan alla artiklar.Tyvärr finns ju inget bra alternativ till sds här i Malmö-Lund området när man vill ha lokala nyheter.

Anonym sa...

jag misstänker att det går en genetisk gräns mellan Lund och Malmö.

Anonym sa...

det går en genetisk gräns genom min säng. Min sambo är japan.

Anonym sa...

Hvis vinteren for 350 år siden ikke havde været så hård, så havde du sikkert elsket dit land præcis som dine landsmænd Malte.:)

Men jeg forstår dig nu godt, jeg ville helt sikkert heller være specielt begejstret for min nationalitet, hvis jeg vidste at den var blevet påtvunget mine forfædre mod deres vilje.

Det kunne være interessant at vide om skåninge er genetisk mere lig Sjællændere end stockholmere.
Dvs. om det stadigvæk er etniske danskere der er flest af i Skåne, eller om disse spor idag også er udvisket. Men den slags undersøgelser ser man selvfølgelig aldrig.

Anonym sa...

...jeg ville helt sikkert heller IKKE være specielt begejstret for min nationalitet...

Skulle der have stået.

Anonym sa...

Häpp! Nu nådde dina funderingar ett nyhetsmedium: http://www.nfo.nu/b94000f/base/489b2776

Oscar J sa...

klart det e samma folk.