onsdag, december 17, 2008

Licenspengarna till Kanal Lokal

Skånska tv-kanalen Kanal Lokal hotas av nedläggning, rapporterar Sydsvenskan ("Skånska Kanal Lokal hotas av nedläggning", webb 2008-12-16). Så är det trots att 70 000 skåningar tittar på den varje dag.

Jag har en enkel lösning. Låt skåningarnas licenspengar gå till denna skånska kanal istället för till t ex SVT 2. Så kan man bygga upp en oberoende skånsk kvalitetskanal med en tung ekonomisk backning. Pengarna kan också användas till att köpa in program från SVT 2 som kan vara intressanta för skåningarna, så kan samsändningar ske i en del fall. Motsatt kan program producerade av Kanal Lokal Skåne vara intressanta för SVT 2 att köpa in.

Utgångspunkten bör alltså vara den regionala kanalen, som i sin tur har samsändningar med SVT när det kan anses befogat. Ett perspektivskifte, javisst.

Att agera regionalt innebär att byta perspektiv på många områden. Media är definitivt ett av de områdena.

Idag, en månad senare, kan man läsa att Kanal Lokal har gått i konkurs ("Kanal Lokal i konkurs ", Sydsvenskan 2009-01-16). Desto större skäl nu att kräva en politisk lösning i enlighet med mitt förlag ovan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer helt med föregående talare! Kanal Lokal har gjort just lokal-TV med föredömme. Skulle förstås önska mer, vilket rätt placerade licenspengar skulle kunna råda bot på! Var finns Region Skåne? - Borde vara precis den här typen av projekt de ska stödja! Programmen har ju dessutom sänts i hela Sverige, en förträfflig reklam för Skåne som sällan hörs på ett positivt sätt i riksmedia! Klart Skåne ska ha en egen TV-kanal!

Anonym sa...

Håller med. Visst kunde kanalen vara ännu bättre, det blev lite väl mycket repriser, men de program som producerades höll i allmänhet riktigt hög standard, speciellt "Skåne idag". Jättetråkigt om detta skulle vara slutet!