
(a) Populärt initiativ innebär att en tillräckligt stor andel av medborgarna genom underskrifter kan tvinga fram en folkomröstning i en ny fråga. Medborgarna formulerar oftast frågan själva.
(b) Fakultativt referendum - kallas också för populärt veto - innebär att en tillräckligt stor andel av medborgarna genom underskrifter kan tvinga fram en folkomröstning innan en lag kan träda i kraft. Vanligtvis gäller alltså en representativ församlings lagar inte direkt, utan det finns en tidsperiod (i Schweiz, tre månader, på den nationella nivån) under vilken folket kan lägga in sitt veto.
(c) Recall - det finns ingen bra översättning - innebär att en tillräckligt stor andel av medborgarna genom underskrifter kan tvinga fram en folkomröstning beträffande om nyval ska ske eller inte. Det är alltså ett sätt att dra tillbaka förtroendet för de representanter som sitter i en folkvald församling.

Ungefär hälften av USA:s delstater har initiativ, referendum och recall. Kalifornias tillämpning är mest känd. I Europa har Italien populärt veto (500 000 underskrifter), men inget initiativ eller recall. Tyskland och Nederländerna har varit ytterst nära att införa populära veton under 90-talet, men det har hittills inte blivit något alls. Förutom Schweiz, Italien och Lichtenstein är det mest europeiska stater i öst som har direktdemokratiska institutioner. Det gäller Slovenien och Lettland och delvis också Litauen, Slovakien och Ungern. Jag har inte tillräcklig information om läget i f d Sovietunionen förutom att jag vet att vissa direktdemokratiska institutioner finns i Ryssland. Denna fyra år gamla text från juni 2002 ger mycket information om direkt demokrati i Europa.
[ Andra bloggar om: folkomröstning, folkomröstningar ]
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar