fredag, december 08, 2006

"Sverige" ska upp i rymden

Nu ska hela Sverige upp i rymden, tycks det som. Får Skåne ligga kvar där det ligger? Sydsvenskans artikel "I natt gäller det för Fuglesang" (2006-12-08) inleds med:

"I natt kommer Sverige upp i rymden – om allt går som planerat."

Språket är idag totalnationaliserat. Tidningen har ett helt tema Fuglesang - första svensken i rymden med många artiklar och bl a en speciell artikel "Alla de här var före Sverige i rymden" (2006-12-08). Själv har Christer Fuglesang en stor svensk flagga på rymddräkten. Alla svenskar, från Ystad till Haparanda ska mobiliseras att se starten på tv där den förste svensken i rymden skjuts upp. SVT brukar inte sända rymdfarkosters starter. Som Sydsvenskan skriver i första artikeln i detta inlägg: "uppskjutningar av raketer med satelliter eller rymdfärjor är närmast vardagsmat på Kennedy Space Center". Men nu sänder SVT mitt i natten.

Jag har svårt att tänka mig något mindre nationsbundet än rymdresor. Däruppe i det mörka borde statstillhörigheter försvinna och vi inser att vi bara är människor. Men så funkar det tyvärr inte. "Sverige" ska upp i rymden och föremålet för uppmärksamheten markerar dygnet runt mot sina kolleger sin nationalitet - det viktigaste att veta om honom själv, tycker han måhända - genom flaggan på rymddräkten.

Jag kommer troligen att vara den ende i Sverige idag som skriver en artikel som inriktar sig på denna kritik av mediebevakningen kring Fuglesang. Möjligen kan någon kulturradikal i en blogg eller i en liten tidning skriva något liknande. Om femton år kommer i princip alla att skratta åt tidningarnas nationalistiska språkbruk år 2006. Ungefär som när vi idag läser om "negrer" i Nordisk familjebok.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag trodde han var norrman?

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=165021

Malte Lewan sa...

He he, bara adderar till den idiotiska situationen...