måndag, augusti 21, 2006

Hur danskarna försvenskar Skåne

Danska arkitektbyrån CF Möller har vunnit tävlingen om ett antal byggnader i Malmös framtida stadsdel Hyllie. Det största är ett torghus 180 m högt. Sydsvenskan rapporterar 22/8-06 att: "Projektet heter Svea torg och liknar en glaspelare intill Sveavägen vid Sergels torg i Stockholm. Möllers vill anknyta till det nordiska."

Men det finns inget allmännordiskt med "Svea". Ordet är i symbolspråk intimt förknippad med Sveriges äldre historia. NE skriver om "Svea": "moder Svea, blev i 1800-talets nationella poesi en vanlig symbol för Sverige." Det är också ett "kvinnonamn av inhemskt ursprung, sedan 1600-talet använt som benämning på Sverige (av Svea-rike 'svearnas rike')"

Skåne, Malmö och Hyllie var inte med i Svea rike förrän för 350 år sedan. Istället utgjorde Hyllie en del av Danernas mark (område) under något årtusende eller så. Danskarna borde inte behöva pressa på skåningarna mer av 1800-talets svenska nationella poesi. Dessutom är skåningarnas största inspirationskälla knappast symboler vid Sveavägen i Stockholm. Det var det måhända för CF Möller i detta fall, men det finns säkert ett mer passande namn med lokal anknytning att använda för regionens nya största landmärke.

Inga kommentarer: