tisdag, augusti 28, 2007

Maud kopplar storregioner med federalism

Maud Olofsson och två centerpartistiska kommunstyrelseordförande skrev 2007-08-27 på Svenska Dagbladets brännpunkt. Artikeln hette "Kraftsamla i nya stora regioner". Den tycks gå emot centerns tidigare utspel tillsammans med allianspartierna, då partisekreterare Anders Flanking stod som centerpartistisk underskrivare: "Vi säger nu gemensamt nej till att bilda storregioner" i Dagens Nyheter 2008-07-07.

Det ska påpekas att DN har fått lite kritik för den rubrik de satt på den senare artikeln. Ändå ser det illa ut med dessa till synes olika utmälningar. Det ser oproffsigt ut, som om man inte tog frågan på allvar. Men låt oss ändå denna gång fokusera på Mauds klara besked som är underbart tydligt där storregionerna för första gången av centerpartiet överhuvudtaget, vad jag vet, kopplas ihop med federalism. Jag har hört alltför mycket underligheter i centerleden där det verkar som om man tror att federalismen mest har med kommunerna att göra. Citat från artikeln:

"Centerpartiet har alltsedan tidigt 2000-tal fört en spännande, spänstig och konstruktiv idédebatt om federalism. För oss har det varit naturligt och självklart att stå bakom de regionbildningar som drivits fram i Västra Götaland, Skåne och Kalmar. Även om Ansvarskommittén inte gick så långt som vi i önskat i en konsekvent federalistisk riktning ser vi kommitténs förslag som en tydlig tyngdpunktsförskjutning i rätt rörelse."

Debatten fortsätter - hoppas jag. Storregionerna behövs. Bl a som motvikt til staten, som Peter J Olsson påpekar i en utmärkt ledare "Maud visar vägen" i Kvällsposten 2007-08-27.

Inga kommentarer: