torsdag, september 06, 2007

Dåligt omdöme med "Mitt fädernesland" på tröjan

Det är mycket snack nu om att vissa elever blivit nekade att ta skolfoton p g a att de burit landslagströjor. Imorgon kommer en ny artikel "Flera landslags- och Sverigetröjor har stoppats" i Sydsvenskan (2007-09-07). I artikeln framgår att det varit flera varianter av "svenska tröjor", bl a en tröja med "det stora svenska riksvapnet (samma som kung Carl XVI Gustaf använder), två svenska örlogsflaggor, texten 'Mitt fädernesland' och på ryggen nationalsången."

På Sydsvenskans kommentarsida i fråga är folk rasande över en rektors beslut att förhindra fotograferingen med landslagströjan på. Alla försvarar svenskheten och de blågula färgerna. Sorgligt, med tanke på att vår multinationella historia borde gett oss en önskan om mer diversifierade symboler.

Som social libertarian har jag visserligen svårt att förstå att man skulle förbjuda en elev att att ha vilka kläder han/hon vill på ett skolfoto. Men samtidigt visar det på ett dåligt omdöme från en elevs sida att, på ett skolfoto, ha en tröja som det står "Mitt fädernesland" på. I det sammanhanget blir de andra tröjorna också besvärande, särskilt som det är riktigt idiotiskt med ett nationaliserande av EM-fotbollsmatchen där båda lagen denna gång är från vår egen region, Öresundsregionen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

PÅ vilket sätt tycker du att Mitt fädernesland tröjan är rasistisk? eller visar ett dåligt omdöme?

christoffer sa...

hur kan "Mitt fädernesland" bli rasistiskt? är det rasistiskt och säga att man älskar sitt fosterland(sverige) också?

Malte Lewan sa...

Jag tycker inte det är rasistiskt. Jag tycker det är nationalistiskt. Och det är konstigt att vara nationalist för endera sidan (landet) när man bor i en region som delas i två av dessa s k nationer.