lördag, september 08, 2007

Hatinlägg i debatt om skånskan

Alex Schulman är en välkänd krönikör på Aftonbladet och i Punkt SE. Han skrev ett inlägg på sin blogg 2007-07-03 "Att tala skånska är att kräkas en smula". Det utgör ett extremt utbrott över den skånska dialekten. Han tycker den låter som om någon kräks. Han betonar två gånger att det är "Inte på skämt. På allvar."

Särskilt intressant är kanske den etnifierade berättelsen han också drar. Han säger sig alltså vara "övertygad om att urskåningen, den första man som någonsin satte sin spade i den skånska myllan för 2000 år sedan eller så, var ett cp. Rejält utvecklingsstörd, alltså. Och denne urskåning lärde sina barn prata på det där konstiga, utvecklingsstörda sättet, och barnen lärde i sin tur sina barn att göra detsamma. Och till slut var det norm. Idag kräks hela Skåne."

Den sista biten borde, enligt mig, kunnat ge en åtgärd hos justitiekanslern (JK) för hets mot folkgrupp eller liknande. Det var inte bara nutidsspråket som stod i skottlinjen utan en historisk berättelse om en folkgrupp eller något motsvarande. JK avskriver dock ärendet eftersom "det var inget brott mot tryck- eller yttrandefriheten" ("Okej kalla skånska kräkdialekt", Sydvenskan, 2007-08-23).

Många har kommenterat på Schulmans blogg. Just nu är det drygt 600 inlägg. Det är intressant att läsa dessa inlägg. Först är det många kommentarer som "Haha hata skåne!", "Kan inte göra annat än att hålla med. Skåne åt danskarna", "Haha, håller med till fullo!" och "Har just avslutat en kavalkad av skrikskratt. Mina lungor är troligtvis blåa på grund av syrebrist. Mer Alex, mer...."

Sedan kommer en mer kreativ fas då folk försöker lägga på ännu mer hat mot skånskan och skåningarna: "Du har naturligtvis fullständigt rätt. stryk skulle dom ha, de där skåningarna", "Skåningar borde hålla sig till något LAN för enbart skåningar där alla förstår varandra. Internet är enbart till för alla andra.", "För allas bästa och den goda smakens skull - det är inte okej att tala er spy-skånska. Det är direkt oförskämt. Kul att du tog upp det Schulman.", "Stockholm har en helt annan -högre- toleransnivå mot 'invandrare' än ni skånska byfånar har. Det lär ni få erfara när ni kommer hit, själva som invandrare från er inavlade gödselstack."

Och så kommer skåningarna och ber om ursäkt: "Visst finns det nästan obegriplig skånska, men dra inte alla över en kam.. de flesta har en begriplig skånska.", "Kan inte mer än hålla med, jag själv som skåning har fått undertexta mig själv ända sedan min flytt till Jönköping. Väldigt jobbigt och inget som jag varken själv valt eller trivs med. Nä usch varför föddes man inte dövstum", "Men jag håller med dig i att Roland Andersson pratar en grötig version av skånskan, men det gör inte alla" och "Är från skåne och kan tillviss del hålla med om att det ibland kan låta konstigt när vi pratar".

I slutet av inläggen - från andra halvan i alla fall - har de mer rättframma skåningarna hittat dit och då är 19 av 20 personer förbannade på Schulman och stockholmare med tidigare nämnda attityder. De tidigare "Hahaha, du är så lustig, Schulman"-inläggen försvinner i stort sett helt. Kanske flera trots allt fått något att fundera över i och med de ilskna motinläggen.

Jag tycker blogginlägget och kommentarerna blir ett intressant vittnesmål på hur samhället i grunden fortfarande ser ut. Vi ser de mest extrema uttrycken för vad många tycker och tänker hemma vid köksborden. Det här är inte första gången jag läser sådana här "debatter". Jag skapade en gång en s k newsgrupp på Internet för Skåne och snart blev det överbefolkad av folk som kom dit och skulle spy sin galla över Skåne. Man plockade sinsemellan poäng på att vara värst. Jag tror att toleransen för andra måste ingå i skolans arbete och samhällsdebatten på ett vidare sätt. Det får inte bara gälla ett fåtal utvalda områden.

fredag, september 07, 2007

Riksstämman om federalism

Centerns riksstämma ägde rum i förra veckan med avslutning i helgen. Jag följde besluten på webben - jag är nog inte mycket av en talare i vilket fall. De frågor som intresserade mig mest var som vanligt statsskicket, kommunerna och federalismen. Under rubriken "Demokrati kräver ständig återerövring / Federalism - den sunda demokratin / Grundlagarna - en aktualitetsfråga" tog man ett beslut bestående av åtskilliga delar. Partistyrelsens förslag modifierades på åtskilliga punkter. Slutresultatet blev:

Centerpartiet vill:
2.1. Bygga Sverige enligt federalismens principer;
2.2. Bejaka bildandet av regionkommuner;
2.3. Regionkommuner ska växa fram underifrån;
2.4. Att statens regionala organisation anpassas till de regionkommuner som bildas;
2.5. Att beslut överförs från staten till direktvalda regionkommuner;
2.6. Att kommunallagen reformeras så att större frihet ges till kommuner att själva bestämma sina styrformer exempelvis genom att ge möjligheter till kommuner att avskaffa kommunstyrelsen och endast utse ett fullmäktige som också utgör kommunstyrelse, eller införa direktvald borgmästare, eller pröva majoritetsstyre;
2.7. Införa en författningsdomstol;
2.8. Att kommunerna ska ges möjlighet att utlysa extra val när särskilda skäl föreligger;
2.9. Införa utjämningsmandat i kommunval;
2.10. Utveckla personvalsystemet utan spärrar;
2.11. Att kandidater i allmänna val ska ha samtyckt till sin nominering;
2.12. Införa skilda valdagar för Riksdag och Kommun/landstingsval;
2.13. Att ge möjlighet för kommuner att ha 16 år som rösträttsålder och valbarhetsålder till kommunfullmäktige


Jag är nöjd över det mesta i detta. Jag gillar inte att man pratar om "regionkommuner". Det har Skånes distriktsstämma redan uttalat sig emot och jag är förvånad över att ingen skånsk representant reservererade sig. Det där med att regionerna "ska växa fram underifrån" låter bra, men kan lätt leda till oöverskådlighet. Jag tror att Sverige måste satsa på en klar delstatsnivå som hela landet är indelad i. Sedan får man lokalt bestämma vart man vill höra.

Jag är nöjd med att man repeterar att centern vill "Bygga Sverige enligt federalismens principer". Jag ser också som positivt "Att beslut överförs från staten till direktvalda regionkommuner", även om det inte säger något alls om hur mycket. Författningsdomstol och skilda valdagar är också nödvändiga reformer förstås. Möjlighet till borgmästare är också bra.

torsdag, september 06, 2007

Dåligt omdöme med "Mitt fädernesland" på tröjan

Det är mycket snack nu om att vissa elever blivit nekade att ta skolfoton p g a att de burit landslagströjor. Imorgon kommer en ny artikel "Flera landslags- och Sverigetröjor har stoppats" i Sydsvenskan (2007-09-07). I artikeln framgår att det varit flera varianter av "svenska tröjor", bl a en tröja med "det stora svenska riksvapnet (samma som kung Carl XVI Gustaf använder), två svenska örlogsflaggor, texten 'Mitt fädernesland' och på ryggen nationalsången."

På Sydsvenskans kommentarsida i fråga är folk rasande över en rektors beslut att förhindra fotograferingen med landslagströjan på. Alla försvarar svenskheten och de blågula färgerna. Sorgligt, med tanke på att vår multinationella historia borde gett oss en önskan om mer diversifierade symboler.

Som social libertarian har jag visserligen svårt att förstå att man skulle förbjuda en elev att att ha vilka kläder han/hon vill på ett skolfoto. Men samtidigt visar det på ett dåligt omdöme från en elevs sida att, på ett skolfoto, ha en tröja som det står "Mitt fädernesland" på. I det sammanhanget blir de andra tröjorna också besvärande, särskilt som det är riktigt idiotiskt med ett nationaliserande av EM-fotbollsmatchen där båda lagen denna gång är från vår egen region, Öresundsregionen.