söndag, januari 13, 2008

Död historia i medeltidsriket

Kolla in följande artikel i Sydsvenskan "Levande historia i medeltidsriket", 2007-12-10. Ola Bogren , till vardags tydligen kommendörkapten, men också gjutare på Koggmuseet i Malmö:

"Firade man jul i 1399-års upplaga av Malmö?
– Ja visst, i Sverige firades jul långt innan kristendomen kom men den var inte lika viktig som den är nu."

Jag har aldrig förstått hur vi kunnat bli så omedvetna om vår egen historia. Och det här är en historiskt intresserad person som jobbar på Koggmuseet i Malmö.

En för mig närstående person som växte upp i Lund flyttade till Uppsverige kring de tjugo och är doktor vid universitetet. Han berättade för mig nu i jul att han inte visste att Skåne varit danskt. Han hade ett vagt minne av det kanske skiftat tillhörighet under en period.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sorglitt. Man ved ente åmm man ska grina ellor gräda...

Skolan e nåkk den store syndaren.
Ente bårra ska Skånes historia läsas i skolan, i bånn i historien i Skånes skolor ska va Skånes historia. Ente en å Skånes skolor ska ha ellor va nö ti å ha Svarrjes historia som grunn.

Anonym sa...

Skrämmande. "Di lärde" som styr universiteten och tidningarna har inte en susning om Skånelands historia. De tror att alla inom nationalstaten Sverige har en gemensam historia. Varje ord som yppas om regionalism liknar de vid någon illlära likt nazism, detta bara för att de inte kan Skånelands riktiga historia.

Jag har saknat ditt bloggande Malte, uppdatera oss med dina vassa inlägg en gång i månaden iallfall!

Tack för en bra blogg!

Anonym sa...

Din välskrivna och sansade blogg borde du uppdatera minst var fjortonde dag. Jag läser även med intresse Ulf P:s utmärkta blogg som är rakt på med sin fonetiska skånska i avsaknad av enhetliga stavningsregler för vårt modersmål. Har på min egen blogg under ca ett år gjort 500 inlägg varav mer än 180 om Skåneland, Region och EU. En stor förkämpe var Peter B. som stred mot hur vi blir behandlade som historielösa i pressen. Det är på tiden att någon av samma kaliber träder fram!