tisdag, januari 29, 2008

Karl IX del av "vår" historia i recension

Håkan Arvidsson, historiker och universitetslektor i Roskilde, recenserar en ny bok "Den skoningslöse. En biografi över Karl IX". Det sker i en artikel Erik Petersson: "Den skoningslöse. En biografi över Karl IX" (Sydsvenskan, 2008-02-28). Boken är skriven av en bara 22 år gammal man. Jag har ingen aning om i vilket perspektiv boken i sig är skriven, men mot slutet av Arvidssons recension står det så här:

"Vid avslutad läsning kan man inte underlåta att ägna en tanke åt vad kampen om makten betytt i vår historia. Den har ansetts värt varje offer och varje övergrepp. Intrigerna är som klippta och skurna ur Machiavellis furstespegel. Ingen av aktörerna i Vasasönernas blodiga uppgörelser har emellertid varit bekant med skriften."

Detta är alltså en historiker och universitetslektor som skriver så i en skånsk tidning år 2007. Hans säger att Vasasönernas blodiga uppgörelser kring sekelskiftet 1500-/1600-tal är en del av "vår historia". Fortfarande bankas det in, medvetet eller omedvetet, att det är rikets norr om oss historia som är vår. Hur kan en universitetslektor inte tänkt igenom att man inte kan skriva så här? Eller har han tänkt igenom det?

Det handlar alltså dessutom om en universitetslektor som verkar i Roskilde. Under hela denna tiden hette kungen Christian IV. I Roskilde och i Lund. Inga konstigheter. Har aldrig varit några konstigheter. Karl IX tillhör ett, vid den tiden, annat lands historia.

Inga kommentarer: