tisdag, april 15, 2008

Svensk historia krav i Svedala?

Miljöpartiets ende ledamot i kommunfullmäktige i Svedala, René Lundström, hotas av uteslutning ur partiet. Han lade ned sin röst när Svedala kommunfullmäktige beslutade att ta emot flyktingar. Och så la han en motion där han enligt Sydsvenskan kräver "att de flyktingar som kommer till Svedala ska skriva på ett kontrakt. De ska förbinda sig att lära sig svenska men också svensk kultur och historia, kvinnors lika värde och förbud mot barnaga och könsstympning."

Sydsvenskan skriver vidare att "Kravet på uteslutning kommer från Maria Ferm, språkrör för miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, och Rasmus Ling, aktiv i miljöpartiet i Malmö."

Svedále är faktiskt folkkulturellt till och med en del av det "själländska Skåne". Därför blir det extra intressant att en kommunfullmäktigeledamot vill förbinda invandrare "att lära sig svenska men också svensk kultur och historia". Det är extra osmakligt att använda invandrare som slagträ i en modern utbildningsförsvenskning av gammal dansk bygd. Det borde vara självklart att Svedala har en dubbel historia - före och efter 1658 - och en delvis dubbel kvardröjande folkkultur.

Vore jag medlem i mp i Svedala skulle jag också ha en del att säga om den motionen som deras fullmäktigeledamot lagt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fortfarande handlar det om att René vill att invandrarna ska skriva på kontrakt att de ska lära sig om könsstympning, kvinnovåld och barnaga. Vad är det för fel i detta?

Könsstympning sker främst i arabiska och afrikanska länder. Det är främst dessa män som våldför sig på kvinnor och slår barn. Detta av egen erfarenhet med vääldigt många arabiska män men också svenska.

Är det fel att inte vilja ha hit deras kultur som uppmanar till misshandel av kvinnan, stympning av hennes kön eller misshandel av barn?

Men du är ju bara en man, hur skulle du förstå. Du vet väl inte ens vad könsstympning innebär för lidande för kvinnan! Resten av hennes liv förstörs. Tror du hennes man bryr sig? Nä, han trycker in snoppen i hennes ihopsydda underliv när de ska ha sex. Hur tror du det känns? Hur tror du det känns att ständigt bli slagen av sin partner? Been there done that. Usch, tänk efter innan du indirekt uttalar att du är för könsstympning, kvinnomisshandel och barnaga!

Anonym sa...

det osmakliga är att behöva läsa dina vrängda synpunkter men det gör jag inte igen.

Anonym sa...

Låd ente din antinationalism fårrblinna dajj Malte. Ja hållår mä annonym åmm att en ännavännd å ör farrjblinn röhåsa (=grönhåsa) såmm Ferm ente e nått å frammhäva blann kvinnår, å blanna sajj mä en såmm föredrar 100 kulturårr a kvinnofårrnedring före den skånnske... De e skånnsk kulltur å skånnska varrderingar såmm skånnska rörellsen ska fårrsvara å darr e respeggt fårr kvinnår en a di vikktia grunnårrna, å sammanfallår mä di annra kulturårrna i Norden.

Malte Lewan sa...

Till förste anonym: jag tycker det är synnerligen utpekande att invandrare ska skriva på ett sådant här kontrakt. Jag menar, när skrev du själv sist på ett kontrakt för att förbinda dig att lära dig om kvinnors lika värde och förbud mot barnaga och könsstympning?

Gällande mina åsikter i sakfrågorna så tycker jag könsstympning är obeskrivligt avskyvärt, kvinnomisshandel hemskt och barnaga bara fel.