tisdag, februari 24, 2009

"Fastlagsbulle" nu helt borta från skyltarna

Idag är det fettisdagen. Det är dagen då man får lära sig att äta fastlagsbullar. I en intressant artikel "Bagaren bullar upp i ottan" i Sydsvenskan idag (2009-02-24) nämns det att det där med att äta fastlagsbullar på tisdagen är en uppsvensk tradition som man börjat med sent i Skåne. Vår öresundska dag var alltid måndagen, "bullamåndag", dagen före. Eller på danska: "bollemandag". Det är intressant hur vår gamla skånska kultur raderats ut på område efter område.

Det skånska ordet "fastlagsbulle" (i västra Öresundsregionen säger vi "fastelavnsbolle") har börjat ersättas med "semla" och jag frågade på ett café i Lund och expediten kunde berätta att de flesta nu beställer "semlor", inte "fastlagsbullar". (Hon förstod inte varför, för "vi är ju i Skåne".) Jag gick runt lite i Lunds stad och inga caféer eller konditorier skriver numera "fastlagsbulle" på skylten utanför butiken eller på lappen inne vid disken. Ramklints, båda Mormors bageri, Seven Eleven, Patisseriet, Annes & Stortorgets bageri och Conditori Esplanaden skriver alla "semla". Där är sju exempel.

Det är problematiskt att bestämma sig för en ordform och sedan moralisera över andras språkanvändning. Vill skåningarna att de sista resterna av det gamla språket och kulturen ska försvinna, eller att det helt enkelt inte spelar någon roll, så gör det mindre.

Det är i och för sig, objektivt sett, fortfarande en förlust för den som tror att mångfald är en tillgång, även i det lilla. Att ett unikt ord ersätts med ett annat ord innebär ingen utveckling; det minskar bara språkvariationen. Språkförändringar och språkersättningar leder också i sig ofta till frustration hos en del av en språkgemenskap, och det är en nackdel.

Men framför allt så tycker jag det är viktigt att skåningarna vet om att det de faktiskt sakligt sätt gör är att ta över uppsvenska ord och kulturföreteelser. De dödar en levande användning av sina sista kvarvarande regionala kulturuttryck. Om det känns ok, så är det också ok, men det borde inte bara få hända av slentrian.

För den som gillar uttrcyket "fastlagsbulle" finns en FaceBook-grupp som heter "Det heter fastlagsbulle". I slutet på mars 2009 har den drygt 200 medlemmar. Om antalet skulle stiga väsentligt, så finns det anledning till att tänka till ytterligare i denna fråga.

Bilderna nedan är från idag. Första bilden är från Ramklints. De övriga ser man på bilderna varifrån de är.
4 kommentarer:

Lilli sa...

Som konsument har man väl makt till att påverka? Lilli skulle aldrig komma på tanken att köpa en "semla".

Anonym sa...

Sulitelma selma samlade semlor men fastlagsbulle ska de va!

Anonym sa...

Fina bilder! Provåt du bullar på alla ställena också...? ;-) /Eva

Från Sandbys horisont sa...

Jag hittade ett ställe (IKEA) som annonserade FASTLAGSBULLE och när jag bad om två fastlagsbullar svarade ynglingen bakom disken: "Jaha 2 SEMLOR tack!"