torsdag, februari 12, 2009

Icke-centraliserad kultur -> populism?

Det hjälper inte att man länge bott i Malmö. Har man arbetat på Expressen i Stockholm som kulturchef i sju år så får man nog lätt tänket. Per Svensson slutade som Expressens kulturchef och fick i november förra året en fri roll som s k senior columnist på Sydsvenskans kulturredaktion.

Idag skriver han beträffande Kulturutredningen ("ANALYS: "Pengar är roten till allt gott", webb 2012-02-12):
Utredningen vill av någon anledning decentralisera och centralisera på en och samma gång. Större ansvar för den faktiska kulturverksamheten ska lämpas över på regionerna. Varför? Kanske för att glädja Maud Olofsson samt ett antal region- och kommunalpolitiker av varierande färg. Det finns här en uppenbar risk för avprofessionalisering av kulturpolitiken, en ökad lyhördhet för lokal kulturpopulism.
Det är inte så lätt för mig att argumentera emot, för det är i sig inte särskilt mycket argument i det här; det är mest ett osäkert orsakssamband där begrepp ingår som har osäker innebörd - som "avprofessionalisering" och "kulturpopulism".

Men det är fascinerande att man kan ha de kulturpolitikcentralistiska åsikterna i en tidning i en region som i stort sett tappat hela sin egna kultur under 1900-talet. Från att för ett fåtal generationer sedan ha haft ett eget språk och en östdansk kultur och tankesätt, så har man till stor del blivit en kopia av en Mälardalskultur. Utan att någon tycks veta om den lilla historien, diskutera den eller fundera på om vi och Skandinavien förlorade något i den utvecklingen.

Jag menar att staten överhuvudtaget aldrig borde syssla med kultur. Det borde vara en exklusiv regional och lokal angelägenhet.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det intressanta när den gäller allt som står i Sydsvenskan är på vilket sätt man kan se att det är en borgelig tidning. Resten är bara en upprepning av vad som kommer från Reuter.

Anonym sa...

Det finns ingen ordentlig skånsk media utifrån en skånsk synvinkel. Sydsvenskan är bara en blek variant av stockholmstidningarna utan eget existensberättigande. Sydnytt och TV Öresund är lika illa de.

Anonym sa...

Det finns ingen ordentlig skånsk media utifrån en skånsk synvinkel. Sydsvenskan är bara en blek variant av stockholmstidningarna utan eget existensberättigande. Sydnytt och TV Öresund är lika illa de.

Lilli sa...

Hej Malte!

Så skoj att du vill följa min blog... och du ser så kär ut nere i hörnet...

Bra rutet, förresten!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lilli sa...

"Bonnier jew boys"...?!

Var är moderatorn?

Malte, hvor er du henne?!

Lilli sa...

Hallå, Malte???!!!!!

Malte Lewan sa...

Sorry Lilli, du kom ju med din uppmaning för ett tag sedan, och jag reste bort och glömde tyvärr bort saken. Jag gillar inte alls att censurera något, men du har nog rätt att det i detta fallet var en skum formulering av "Anonym" som här inte kan få stå kvar. Tack, Lilli.

Lilli sa...

Jag är också motståndare av censur, Malte, och jag menade inte nödvändigtvis att du borde ta bort inlägget. Däremot tyckte jag inte att det borde stå oemotsagt, vilket är något helt annat... Men bra att du reagerade. En skåneblog bör inte kunna beskyllas för att vara antisemitisk.