torsdag, mars 12, 2009

"Nya Sydsvenskan" väljer bort danskt

Sydsvenskan ändrade på mycket i sin nya tidning den 7 mars. För den som inte uppmärksammat det har dansk tv flyttats ("Chatt om nya Sydsvenskan", Sydsvenskan 2009-03-08) "till en liten undanskymd plats" (som en läsare uttryckte det). Lunds lokala student-tv har helt försvunnit. Det har dansk radio P1, P2, P3 och P4 också ("Frågor och svar om Nya Sydsvenskan", Sydsvenskan 2009-03-07). Alla utländska börser har försvunnit med i alla fall ett undantag, den danska.

Det är underligt att Sydsvenskan gör sådant här när Öresundsregionen blir mer och mer påtaglig för varje dag. Vi har en stor pendling till Själland nu och massor av danskar bor i Skåne. Den här utvecklingen är en av de största förändringarna i Skånes historia på senare tid.

Samtidigt tror jag inte för ett ögonblick att Sydsvenskan aktivt velat "sabba" denna regionala utveckling; det här handlar om ett affärsmässigt beslut. Det betyder inte att det inte kan vara baserat på en missuppfattning av marknaden/kunder och befolkningsströmmar, att det inte kan vara kortsiktigt, att det inte kan vara präglat av en omedvetet nationell syn på samhället och omvärlden eller att det kan sakna vilja att själv vara med och leda utvecklingen i en viss internationell/transregional riktning.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är helt och hållet frågan om kall beräkning från ägarna som styr SDS, Kr-bladet och Allehandagruppen.

Anonym sa...

Samtidigt står ju "Danmark" i stället för "Sverige" längst upp i menyraden på webbsajten. Är väl en regional markering om något?

Anonym sa...

Jag har länge tyckt att SDS har blivit mycket anti-skåne. Troligen är det så att det är många s.k. svenska reportrar med sitt ursprung bort om hallandsåsen som inte alls har någon känsla för det skånska eller det danska! Nästan var gång man kommentar något om det skånska eller danska granskas detta av SDS och för att därefter kommenterar inlägget. Oftast rasistiskt! Personligen tycket jag att SDS motarbetar vårt skånsk/danska kulturarv för att framhäva skillnader mellan det svenska och det danska när det i själva verket inte är några stora skillnader mellan Skåne och Danmark!

Grina lagom för det gör vi på båda sidorna av sundet!

Anonym sa...

Sydsvenskan må vara den största avisen på den här sidan av øresundsregionen men deras åsikter härrör fortfarande från en svunnen svensk centralstat som långsamt förtvinar.

Kräv att de för skånska intressen i Skåne, Øresundsregionen och Sverige, slutar med deras till synes utlandsreportering om Skåne och skåningar.

Annars har de inget existensberättigande och man borde helt enkelt bojkotta skiten!

S.A.I. Steve Lando sa...

Jag har länge ansett att Sydsvenskan bör - eftersom den aldrig skriver på skånska, i alla fall kan skriva lite på danska. Språken i sig är ju i skrift inte svåra för någon att förstå och normal journalistik, artiklar m.m., kan skrivas på vilket som språk; samt givetvis att man bör utöka sin bevakning av Närregionerna till Skåne, d.v.s. naboländerna (allt från Småland till Själland) runtomkring.

Detta skulle naturligtvis öka tidningens bredd och attraktivitet.