söndag, maj 03, 2009

Mer (!) gränskontroll i Pomerania

Lite positivt är att det i sommar inte blir några väktare som kontrollerar ankommande bilförares nykterhet i Ystads hamn. Lagstiftningen dröjer, i alla fall till nästa år ("Väktares nykterhetskontroller dröjer", Sydsvenskan 2009-05-03). Tyvärr kan man också läsa: "Men nykterhetskontrollerna vid landets gränser har ändå skärpts sedan tullen numera får utföra alkoholutandningsprov."

Det är inte önskvärt att Europas gränser ytterligare accentueras genom olika typer av gränskontroller. Europa ska vara gränslöst på alla sätt, inte bara vissa. Det finns poliser som precis som vanligt kan föra alkoholmätningar både inom Sverige och inom Polen. Kontroller bör inte finnas i en unik form vid nationalstaternas gamla gränser.

I Schengen-samarbetet löste man detta genom flygande dokumentkontroller, ibland nära gränser. Det bör även vara principen här. Saknas det resurser så ska resurser till polisen tillskjutas; det är inte gränsen i sig som ska få en ny avskiljande funktion.

Särskilt när vi talar om Euroregion Pomerania motverkar nya kontroller inom regionen idén. Det finns andra lösningar.

7 kommentarer:

emns sa...

Pomerania? Kände jag inte till! Spännande... Den nya Hansan, eller är den diskussionen förlegad?

Lilli sa...

Du er vel ikke vred på mig, skatterbasse...? :-)

Anonym sa...

Nej, fast du aer raett glytted!

Malte Lewan sa...

Det var väl ett tag sedan man mest pratade om Pomerania, men visst träffas man ännu där. Organisationen lever.

Sedan vet jag inte vem som skulle vara arg på Lilli, men jag är det i alla fall inte. :-)

S.A.I. Steve Lando sa...

Håller till fullo med i din häri framförda politik

Bert sa...

Varför är det negativt med nykterhetskontroll vid avfarten från färjan? Bara för att det är en gräns man överskrider så skall det vara en anledning att inte genomföra någon kontroll? Det känns väldigt formalistiskt. Det är faktiskt inte själva riksgränsen som motiverar detta. Snarare är det väl så att överfarten i sig kan locka till alkoholkonsumtion. Dessutom är ju själva avfarten ett lämpligt ställe att genomföra det på i stället för att ställa sig några kilometer därifrån. För min del skulle man kunna göra det även i inrikes trafik (Gotlandsfärjan). Men då skulle det väl inte kritiseras på samma sätt just därför att ingen riksgräns passeras. Märklig logik.

Malte Lewan sa...

Då får vi ha särskilda statiska nykterhetskontroller vid in-/utfarter till städer också för de lockar sannerligen till alkholkonsumtion. Ett sådant allmänt förhållningssätt kan jag acceptera, men i detta fallet är det uppenbart att det är nationalstatens gräns som gör att man ska börja kontrollera. Annars skulle man inte bara satsa här och vid INGEN ANNAN fast punkt inom länderna i fråga.