lördag, oktober 10, 2009

Öresundsexpert klarar inte ut "det skånska"

Anna Holm, vd för den "svenska delen" av danskägda pr-byrån Mannov, intervjuas i dagens Sydsvenskan "Öresundsbevakning döms ut av vd" (2009-10-10). Hon menar att medierna misslyckas i sin bevakning av Öresundsregionen. Hon säger: "Det är totalt vattentäta skott mellan svenska och danska medier. Det har gjorts försök, men de har lagts ner och sedan har det inte hänt så mycket."

Det är säkert sant; det förvånar mig inte alls, och det är bra att det sägs. Nationalstaten lägger ett jättelikt filter på i stort sett alla samhällstankar i ett land. Staten sätter en kultur och ett perspektiv. Det gäller media också förstås. Det är alltså bra att Holm påtalar problemet.

Samtidigt är det symptomatiskt att hon inte ens själv, som jobbar med de här frågorna, kan klara ut det enklaste i språkbruket. Hon säger: "Svenska journalister är mycket mer intresserade av regionen än de danska." Jag vill påstå att det inte är alls sant. Svenska journalister är generellt inte intresserade alls; däremot är skånska journalister det. Hon säger: "I Sverige var Öresund en möjlighet, vägen till andra sidan och kontinenten." Det tror jag är lika fel. I Sverige anses Öresund bara vara ett projekt för skåningarna längst i söder.

Krånglig logik är i och för sig inte så förvånande från någon som arbetat som informationschef på Öresundsbrokonsortiet och som rimligen haft som huvuduppgift att förklara varför det är helt ok och till och med bra (för integrationen?) att det ska kosta 790 kr tur och retur för en privatperson att i bil resa över Öresundsbron samtidigt som inte en enda annan väg i det ena landet är brukarbetald.

3 kommentarer:

Redaktionen sa...

Välkommen tillbaka Malte!

Att det kommer upp på bordet är otvivelaktigt positivt. Du har dock rätt att det diskuteras som "danskt" och "svenskt" borde vara uttryckt mera lokalt i Øresundsregionen för att vara med sanningen överensstämmande.

http://johanwadenback.blogspot.com/2008/08/fw.html

Man får dock säga att Försvenskan har gjort nåt rätt den senaste tiden. En artikel på danska inför en fotbollskamp mellan nationallagen i Sverige och Danmark! Ett steg i rätt riktning...

http://sydsvenskan.se/sport/fotboll/article556659/Dansk-optimisme-og-uro.html?refp=556631

Inte för att jag tror det varar men man kan hoppas.

emns sa...

Ja,välkommen tillbaka, Malte! Man blir ju helt glad och känner sig inspirerad. Får se vad det blir till under dagens lopp.

Bortsett från att 'skånsk' och 'Skåne' inte tycks ingå i VD:ns ordförråd är det ju som sagt positivt att hon sätter fokus på problemen. Det saknas verkligen ett medium som rapporterar OM Öresundsregionen, FRÅN Öresundsregionen och FÖR Öresundsregionen. Om man bortser från diverse bloggar alltså, som dock inte kan utfylla tomrummet.

@ Johan
Såg också artikeln. Underbart! :-)

Från Sandbys horisont sa...

När Öresundsbron var ny motiverades det höga priset för personbil bland annat med att priset över Stora Bält var ännu högre. Så var det då, men inte nu längre. I somras kostade en enkel med personbil över Stora Bält 215 DKK.