fredag, november 04, 2011

Sydsvenskan är DN

Artikeln ”Dags att slopa kastsystemet!” fastnade jag för. Det är en artikel i Sydsvenskan (2011-11-04) om selektering på Stockholms klubbar. Den har i grunden inget alls med Malmö att göra. Man försöker beskriva Stockholms klubbliv på ett nytt spännande sätt. Varför finns Sydsvenskan, när vi lika gärna kan läsa DN direkt och få de här reportagen/tankarna?

Det finns faktiskt en referens till Malmö: "Som ni förstår skulle detta nonsens aldrig funka i Malmö. Här skulle tönten i dörren bli utskrattad innan han hinner säga 'Fashion week'." Men de två instuckna meningarna känns mest som en sen ursäkt för att skriva resten. Dessutom fortsätter man:

Nu kanske den omoderne tänker att det egentligen handlar om småstads- respektive storstadsmentalitet. Att det ”är så” i större städer."

Hm, vad som är storstad och småstad kan man diskutera. Men det är ganska trångsynt stockholmskt perspektiv att skiljelinjen skulle gå just mellan Malmö/Lund och Stockholm. Med tanke på hur brett spektrum i befolkningsstorlek det finns i världen, så ligger Malmö och Stockholm oftast i samma fålla, klart urbana, men varken småstad eller jättestad.

När det regnar i Stockholm bär de sydsvenska journalisterna paraply.

Inga kommentarer: