tisdag, maj 22, 2012

Leker med gränserna: 1990 och 2011

Fortfarande är förslaget aktuellt med en förstorad sydsvensk region där man slår ihop Region Skåne med Blekinge, Kronobergs län och Kalmar län. Det är det vi syftar på när vi talar om en bastardregion.

Jag läste om en intressant text av Göran Hansson i 333-årsboken. Där blev man påmind om politikers tidigare planer (en tidigare bastardregion):
Så sent som i november 1990 satt ett antal representanter för den svenska centralmakten i TV-rutan och debatterade en uppdelning av det svenska riket i ett färre antal län. Man ville spara pengar sades det. En plan gick ut på att bilda ett större län bestående av hela Skåne, Halland, halva Småland och en bit av Västergötland. Blekinge hamnade ihop med andra halvan av Småland, Öland, Gotland och en bit av Östergötland. Inte en enda av de medverkande i programmet visade ambitionen att söka en naturlig uppdelning på kulturellt baserade organiska regioner. Som äkta imperialister som ingenting lärt av historien eller av utvecklingen i Europa satt de med linjal och blyertspenna och ritade raka fina streck tvärs över etniska, historiska och kulturella regioner. Precis som kolonialmakternas tjänstemän som på sin tid drog streck över Afrika och Mellanöstern med de olyckliga följder för befolkningen som vi nu får bevittna. Och detta skall komma från svenska politiker så sent som i November 1990, samma månad som den franske presidenten Mitterrand i samband med nedrustningskonferensen i Paris uttalade: "En sak har historien lärt oss - man leker inte med gränserna"!
Så 1990 så bestod planen av en, jämfört med dagens förslag, total spegelvänd vision där de västra delarna av Sverige ovanför Skåne ("Halland, halva Småland och en bit av Västergötland") skulle ingå. Medan Blekinge och Kalmar län definitivt den gången inte skulle ingå utan tillhöra en nordlig region.

Det finns ett enormt godtycke i det här. Man leker i högsta grad med gränserna. Både nu och då.

1 kommentar:

Renny sa...

Förstår vad du menar med "bastard-region" :O För egen del känns det lite som att "det vuxna och myndiga landet Sverige" har samlat landskapen (dvs vi) till barn-bordet på ett vuxenkalas ungefär. >_>