torsdag, juni 06, 2013

Schizofrena Sydsvenskan

Jag har slutat läsa Sydsvenskan på nätet. Det kanske är tillfälligt, men kanske inte. Det finns flera skäl. Ett är att man inte listar alla nya nyheter på första sidan med ingress och bild. I stället är det något sorts underligt axplock. Ett annat är att man nu helt enkelt inte kan läsa mer än ett tjugotal i månaden innan de blockerar ens IP-adress.

Ett tredje, som gör att jag med ganska stor glädje gått över till Dagens nyheter, är att Dagens nyheter är tidning som är sann mot sig själv och sin utgivningsort. Den kommer ut i Stockholm och handlar om Stockholm och världen. Det är rakt och logiskt. Sydsvenskan däremot kommer ut i Skåne och handlar till stor del om Stockholm. Dagens nyheter är alltså mindre schizofren och det känns väldigt befriande.

Dagens exempel på fenomenet är Sydvenskans artikel om Öppet slott på nationaldagen. Dagens nyheter skulle inte nedlåta sig till en liknande bildartikel om något firande i Malmö. Med all rätt. Så fram för stolta stockholmare snarare än hunsade skåningar som söker godkännande. Man kanske skulle flytta dit.

Inga kommentarer: