onsdag, december 13, 2006

Likgiltig handboll mellan våra två lag

Igår slog Sverige Danmark i damhandboll. Jag läste en artikel i Sydsvenskan 2006-12-13 om det. Det vill säga, ingenstans i artikeln står det att det är fråga om damhandboll. Det är antagligen inte feministiskt korrekt att skriva ut det - som ett svar på att det inte står herrhandboll om det är så. Men att döma av personnamnen handlade det ändå damhandboll upptäckte jag en bit ner.

För oss öresundare är ju en match mellan Danmark och Sverige ganska likgiltig. Drygt hälften av oss bor på den själländska sidan (nationalstaten Danmark) och knappt hälften på den skånska sidan (nationalstaten Sverige). Ändå har artikeln i tidningen från den skånska delen av Öresundsregionen den kryptiska rubriken "Svensk seger över Danmark ger hopp". "Hopp"? För vem?

I kommentarerna efteråt hörs underligt nog bara röster från det svenska laget. Men vad säger våra danska spelare då? Hur tycker de att det gick för de två lag som nu möttes i handbolls-EM? Tyvärr nämns inte det i artikeln.

En av spelarna var "besviken över att så få tagit sig till Hovet för att titta". Det står dock ingen upplysning i Sydsvenskan om var "Hovet" ligger. Eftersom det inte finns någon specificering i den skånska tidningen får det mig att tro att "Hovet" är i Skåne. Underligt att jag inte hört om det om det nu ligger i min hemregion. Jag söker febrilt på nätet. Det är inte så lätt, men jag hittar till slut att det ligger i Stockholm. Så, om en skånsk tidning inte talar om i vilken region en ort/idrottshall ligger, ligger den alltså i...Stockholm. Ok.

(Nu ska vi i och för sig inte påstå att Sydsvenskan är en särskilt skånsk tidning. Den kan nog sägas vara mer - mellansvensk, i sin karaktär.)

En artikel i DN säger att "Stockholmspubliken sviker handbolls-EM" (2006-12-11). Och den artikeln publicerades redan innan vi fick den rekordlåga publiksiffran på 1250 som såg "bragdmatchen mot Danmark" på "Hovet" idag. Men en av arrangörerna "är istället förvånad och positivt överraskad över publiksiffrorna i Malmö och Göteborg. - I Malmö har vi fyllt Baltiska hallen som tar cirka 3000 personer och i Göteborg har det kommit runt 4000 personer."

Handboll är, liksom i Danmark, stort i Skåne och i Halland. Därför fungerar det att hålla internationella mästerskapsturneringar i Malmö och i Göteborg. Men att ha matcher i Stockholm är knappast lönt. De har en främmande kultur där.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En av spelarna var "besviken över att så få tagit sig till Hovet för att titta". Det står dock ingen upplysning i Sydsvenskan om var "Hovet" ligger.

Får mig att tänka på att stockholmare ofta använder stockholmska gatunamn även i rikssammanhang. "Grev-Turegatan" etc som om vi som inte bor i Stockholm skulle förväntas kunna de enskilda gatorna i Stockholm city! Jag skulle aldrig ens kunna föreställa mig en östersundare prata om t.ex. "Biblioteksgatan" i Östersund i rikssammanhang. Men de enskilda stockholmskgatorna behandlas som om de vore upphöjda till tätortsstatus!

Malte Lewan sa...

Ja. Och det särskilt intressanta i det här sammanhanget är att det var Sydsvenskan som förutsatte att man visste var detta "Hovet" ligger. Det är ungefär som om Östersunds-Posten förutsatte för alla sina läsare att de visste var i världen Grev-Turegatan ligger. :-)

Anonym sa...

att det bara hörs kommentarer från svenska spelare är inte alls underligt. du är öresundare - därför frågar du efter hur det gick för "öresundspelarna" (fast räknar du med dem bara vissa bosatta/födda inom öresundsregionen?). sydsvenskan däremot är inte en öresundstidning utan en svensk tidning, därav blir perspektivet nationalstatens - de svenska vann, det ger hopp (för Sverige) och det kommenteras av de segrande (de svenska spelarna).

Malte Lewan sa...

Sydsvenskan har, vad jag vet, inte "deklarerat" något särskilt om vad för sorts tidning den på så sätt egentligen är. Däremot ser jag den i dagsläget, precis som du är inne på, ganska mycket som "mellansvensk, i sin karaktär". (I det perspektivet förvånar mig artikeln inte, det är sant.) Men min poäng är just att det är överraskande att Sydsvenskan har en sådan allmänsvensk karaktär och att den har ett sådant extremt nationalstatsperspektiv på händelser, inte minst inom sport, när den är placerad i Malmö, i Öreundsregionens hjärta.

Det behövde ju inte vara så. Den kunde varit en Öresundstidning, för att använda ditt språk. Det vore inte helt "out of context" för en tidning vars företagslokaler och spridningsområde är centrum av...just Öresundsregionen.

Inte minst är det märkligt för en tidning som befinner sig i en provins Skåne med 20000 pendlare - och just nu enormt starkt ökande - som bevisligen har ena foten på ena sidan Sundet och andra på andra sidan. Varje dag.