torsdag, maj 31, 2007

Nationalistiskt "skoj" av Sydsvenskan

Sydsvenskan gjorde en liten kupp igår. Den beskrivs i Sverige besegrar alltid Danmark... (webbpubl. 2007-05-31). Två av journalisterna satte svenska landslagströjan på Den Lille Havefrue, satte en Pippi Långstrump-peruk på och satte svenska flaggan i hennes händer. Sedan tog man ett foto. Man skrev en artikel med en massa uppgifter om varför Sverige är mycket bättre än Danmark. Det skulle förstås vara roligt.

I ännu en artikel, i anslutning till den första, uppmanas man "Tag tv-signalen från danskarna". Det står: "Mesa dig inte, sno TV-signalen från danskarna och visa vem som bestämmer." Det handlar helt enkelt om att se landslagsmatchen på danska TV2. Journalisten var Anders Engman.

Idén är väl att Sverige och Danmark är så goda vänner så att man kan skoja med varandra. Skämtet har som grund att Sverige är Sverige och Danmark är Danmark och aldrig mötas de två. Man skojar t ex inte om att vi skåningar är klämda mittemellan eller att länderna har så mycket gemensamt så det blir löjligt med folk som hejar stort på ena laget. Det kunde man gjort något av, men valde istället att gå vägen med nationalismen i botten av skämtet.

Sedan vore det väl en poäng om det hade varit en Stockholmstidning som hade gjort det. Men att aktören är Sydsvenskan med huvudredaktion i Malmö av alla platser, smack mitt i Öresundsregionen, dessutom med massor av danskar boende i kommunen, gör det hela mest "konstigt".

En hel del av läsarkommentarerna på webben köpte grundperspektivet för skämtet, men andra var annorlunda:

"Nej, for fanden! Rik ik' vor Øresundsbro! Lad den bringe Skåne og Danmak sammen. Erklare krig mod Sverige og befri os skåninger! Vi vil sgu ikke være svensker mere. Hør I sangen fra Skåne? 'Det er et yndigt land...'"

"Varför inte satsa på rolig förbrödring. Sjung med danskarna. Och se till att riva den där statyn på stortorget som förhärligar en översittare med etnisk rensning på dagordningen. Ersätt knuugastatyn med en staty av Pippi Det är en skam för Danmark att folk som älskar varandra måste flytta till Sverige. Det är en skam för Sydsvenskan att man kränker danskarna."

"Jag hoppas verkligen att Danmark vinner så vi kan sluta upp med sånt här skit. Det hade varit bättre om ni hade varit lite neutrala istället. Om nu Danmark vinner hoppas jag också att ni som har gjort detta säger upp er!"

"Men för hondan, djävla svennar! Kan inte Sydsvenskan döpa om sig till Stockholmsbladet eller något annat lämpligt namn? Po matchen kommer jag stötta vårt modersland, Danmark. Danmark, befria oss!"

En hel del av läsarna skriver också (på svenska) att man hoppas att Danmark vinner eller att det inte spelar någon roll vem som vinner. Så kommenterarna från vanliga skåningar är ganska intressanta trots att Sydsvenskan här försöker stärka det nationalistiska tänkandet, under täckmanteln att det bara är på skoj.

Inga kommentarer: