söndag, juni 03, 2007

Bryt ner det nationalistiska samhället

Ni vet. En dansk supporter sprang in på plan i fotbollsmatchen mellan Sverige och Danmark. Han attackerade domaren som just dömt rött kort för en dansk spelare, Christian Poulsen. Domaren bröt matchen efter attacken. Patrik Svensson i Sydsvenskan beskriver det så här: "Efter en veckas förberedande krigsretorik var det en kille som tog det på allvar." (webb.publ 2007-06-09) Så, bakgrunden var bl a att det var "Oroligt i Köpenhamn inför EM-kvalet" (Sydsvenskan 2007-06-02):

"Vid Kongens Nytorv har de svenska fansen rört sig sedan tidigt på förmiddagen. Platsen har blivit en blågul bas. Mitt på torget är Christian V-statyn klädd i blått och gult. Flera gånger har danskar försökt rensa statyn men mötts av intensiv flaskkastning. Den danska polisen har ökat sin bevakning av området och gjort flera gripanden. Enligt uppgifter till TT har polisen gått in och stävjat flera slagsmål mellan svenskar och danskar - men också mellan olika svenska grupperingar."

De har också funnits rapporter om hur danska fans kastat ner småsaker på svensk publik nedanför på arenan under själva matchen.

Och vilka har eldat på? Jo, det hela har bl a föregåtts av provocerande, kontrasterande reklam av Öresundskonsoriet (vilka annars?) i danska och skånska tidningar och Sydsvenskan har "skojat" med Havefruen. Det här är bara ett par exempel i media.

Jag har inte ord för mycket jag avskyr de nationalistiska media som har underblåst dessa stämningar. Det nationalistiska samhället måste brytas upp och måste brytas ner i ett skarpa och troligen kontroversiella politiska beslut.

Inga kommentarer: