Förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten, konstaterade EU:s domstol i sin dom igår. Sydsvenskan har en artikel om saken, där man tyvärr får höra att Maud "Olofsson försvarar Systembolaget". Det är partiledaren i det parti som jag är med i: "Vi får se över verktygen för att få in skatten. Vi för en restriktiv alkoholpolitik och har valt Systembolaget som distributör. Då får vi försvara det, säger hon."
Vad jag vet har fyra länder i världen alkoholmonopol i detaljhandelsförsäljningen (om alkohol överhuvudtaget är tillåtet förstås, vilket det ofta inte är i muslimska länder). Det är Finland, Norge, Island och Sverige. Danmark tillhör inte skaran och Skåneland hade säkerligen inte tillhört det gänget om man inte blivit en del av Sverige för några hundra år sedan. I Folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922 var Sverige nästan helt delat i sina röster. Men 81 % av skåningarna ville inte ha rusdrycksförbudet (och 89 % av Lundaborna ville inte ha det). Än idag ser man liknande regionala tendenser i opinionsundersökningar.
Ordförande Niclas Lidström i Svensk blåbandsungdom (en organisation som jobbar för nykterhet) sa i Helsingborgs Dagblad 2004-12-05: "Förbundet har 3180 medlemmar i landet. Men inga alls i Skåne. - Jag vet inte riktigt varför. Skåne är en vit fläck på kartan. Skaraborg, Västerbotten och Stockholm är våra starka distrikt."
Inte nog med att dessa fyra nordliga länder tillsammans är unika med sina alkoholmonopol. I Norge och Finland kan drycker med en procenthalt på under 4.7 volymprocent trots allt säljas i vanliga butiker. I Sverige är den gränsen 3.5 %. På mellanölets tid, innan 1977, var Sverige på så vis mer likt Norge och Finland.
Men sedan skaffade sig Sverige västvärldens mest alkoholrestriktiva politik (tillsammans med Island?). Nu slåss nykterhetsorganisationerna för att t o m folkölet med sina max 3.5 volymprocent ska förbjudas att säljas i livsmedelsbutiker. Kvar i butikerna så fall blir lättölet med sina max 2.25 %. Istället hoppas jag verkligen att mellanölet kan säljas i vanliga butiker igen!
I Kanada ligger alkoholpolitiken helt och hållet på delstatsnivå. Det borde den göra i ett federalt Sverige också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar