fredag, juni 15, 2007

Glömmer 439 år med danska flaggan

Idag är det Danska Flaggans Dag eller Valdemardagen. Sydsvenskan lyckas skriva en ganska lång artikel "Danskarna firar skänken från ovan" (2007-06-15) om den danska flaggan och firandet av densamma utan att nämna att det var den skånske ärkebiskopen Anders Sunesen som enligt legenden skulle tagit emot flaggan från himlen. Och utan att nämna att flaggan var vår nationalsymbol i 439 år. Artikeln är helt skriven utifrån perspektivet "utlandsreportage" från Danmark.

Jag kan också omtala att den svenska flaggan, som så många skånska studenter nu i dagarna så glatt viftar med, en gång var en motståndsflagga specifikt riktad mot danskar, dvs inte minst mot skåningar. Herman Lindqvist har skrivit om det i "Sveriges flagga en av världens äldsta" (Aftonbladet 2004-06-06). Jag undrar hur många av världens invånare som viftar med flaggor som tidigare var motståndsflaggor mot dem själva.

Man kan också ställa sig frågan: spelar det här med motståndsflaggan någon roll? Det beror väl helt på om man har ett i någon mån känslomässigt förhållande till ursprung och historia. Vissa har det, andra inte. Det enda underliga är väl att många som har det när det gäller rikssvenska företeelser inte har det alls när det gäller regionala företeelser.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket viktig iaktagelse. Sydsvenskan är lika pinsamma som vanligt.

Anonym sa...

När ska skåningarna vakna? Sydsvenskan, lika pinsam som vanligt.