lördag, september 08, 2007

Hatinlägg i debatt om skånskan

Alex Schulman är en välkänd krönikör på Aftonbladet och i Punkt SE. Han skrev ett inlägg på sin blogg 2007-07-03 "Att tala skånska är att kräkas en smula". Det utgör ett extremt utbrott över den skånska dialekten. Han tycker den låter som om någon kräks. Han betonar två gånger att det är "Inte på skämt. På allvar."

Särskilt intressant är kanske den etnifierade berättelsen han också drar. Han säger sig alltså vara "övertygad om att urskåningen, den första man som någonsin satte sin spade i den skånska myllan för 2000 år sedan eller så, var ett cp. Rejält utvecklingsstörd, alltså. Och denne urskåning lärde sina barn prata på det där konstiga, utvecklingsstörda sättet, och barnen lärde i sin tur sina barn att göra detsamma. Och till slut var det norm. Idag kräks hela Skåne."

Den sista biten borde, enligt mig, kunnat ge en åtgärd hos justitiekanslern (JK) för hets mot folkgrupp eller liknande. Det var inte bara nutidsspråket som stod i skottlinjen utan en historisk berättelse om en folkgrupp eller något motsvarande. JK avskriver dock ärendet eftersom "det var inget brott mot tryck- eller yttrandefriheten" ("Okej kalla skånska kräkdialekt", Sydvenskan, 2007-08-23).

Många har kommenterat på Schulmans blogg. Just nu är det drygt 600 inlägg. Det är intressant att läsa dessa inlägg. Först är det många kommentarer som "Haha hata skåne!", "Kan inte göra annat än att hålla med. Skåne åt danskarna", "Haha, håller med till fullo!" och "Har just avslutat en kavalkad av skrikskratt. Mina lungor är troligtvis blåa på grund av syrebrist. Mer Alex, mer...."

Sedan kommer en mer kreativ fas då folk försöker lägga på ännu mer hat mot skånskan och skåningarna: "Du har naturligtvis fullständigt rätt. stryk skulle dom ha, de där skåningarna", "Skåningar borde hålla sig till något LAN för enbart skåningar där alla förstår varandra. Internet är enbart till för alla andra.", "För allas bästa och den goda smakens skull - det är inte okej att tala er spy-skånska. Det är direkt oförskämt. Kul att du tog upp det Schulman.", "Stockholm har en helt annan -högre- toleransnivå mot 'invandrare' än ni skånska byfånar har. Det lär ni få erfara när ni kommer hit, själva som invandrare från er inavlade gödselstack."

Och så kommer skåningarna och ber om ursäkt: "Visst finns det nästan obegriplig skånska, men dra inte alla över en kam.. de flesta har en begriplig skånska.", "Kan inte mer än hålla med, jag själv som skåning har fått undertexta mig själv ända sedan min flytt till Jönköping. Väldigt jobbigt och inget som jag varken själv valt eller trivs med. Nä usch varför föddes man inte dövstum", "Men jag håller med dig i att Roland Andersson pratar en grötig version av skånskan, men det gör inte alla" och "Är från skåne och kan tillviss del hålla med om att det ibland kan låta konstigt när vi pratar".

I slutet av inläggen - från andra halvan i alla fall - har de mer rättframma skåningarna hittat dit och då är 19 av 20 personer förbannade på Schulman och stockholmare med tidigare nämnda attityder. De tidigare "Hahaha, du är så lustig, Schulman"-inläggen försvinner i stort sett helt. Kanske flera trots allt fått något att fundera över i och med de ilskna motinläggen.

Jag tycker blogginlägget och kommentarerna blir ett intressant vittnesmål på hur samhället i grunden fortfarande ser ut. Vi ser de mest extrema uttrycken för vad många tycker och tänker hemma vid köksborden. Det här är inte första gången jag läser sådana här "debatter". Jag skapade en gång en s k newsgrupp på Internet för Skåne och snart blev det överbefolkad av folk som kom dit och skulle spy sin galla över Skåne. Man plockade sinsemellan poäng på att vara värst. Jag tror att toleransen för andra måste ingå i skolans arbete och samhällsdebatten på ett vidare sätt. Det får inte bara gälla ett fåtal utvalda områden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sedan kan man fundera kring en sådan person som Schulman och hans narcissistiska personlighetsstörning som tillåts flöda fritt. Hans driv är ju att hela tiden vara i centrum, kosta vad det vill. Han är ju smart, så det måste vara denna störning som gör att han förolämpar en hel landsända, dessutom på ett så extremt klumpigt sätt. Han får nog passa sig för att visa sig i Skåne. En del är väldigt ilskna nu.