torsdag, september 08, 2011

Tumlarens analys måste till Stockholmsmuseet

Man har hittat en Död tumlare vid Lomma strand (Sydsvenskan, 2011-09-08). Jan-Åke Hillarp, Skanör, är biolog och viltrehabiliterare på Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KFV). Han kommer att ta prover av tumlaren och skicka till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm för analys. Han förklarar reglerna: "Alla valar är en del av statens vilt. Därför ska det skickas till riksmuseet."

Mm-hm. Så om man hittar en död tumlare på en strand i Skåne, så skickas en analys omedelbart till ett av Stockholms museer, ett s k riksmuseum. Och museum ja, inte ett institut.

Det påminner lite om lite äldre tider då man skickade upp Barumskvinnan (den s k Bäckaskogskvinnan, 1971) eller snapphaneskatterna från Ausås (1973 och 1999) till Stockholm så fort de kommit ur marken. Hur vore det att upprätthålla expertis i institut i Skåne? Eller skicka analysen till ett av våra rigsmuseer här i regionen kanske? Vi saknar ju egentligen inte tilstrækelig kunskap, skulle jag tro.

Nåja: kommunen är i alla fall "informerad" om den döda tumlaren, berättar Sydsvenskans artikel. ;-)

1 kommentar:

Halsingen sa...

Långt in på 1900-talet fångades tonfisk och svärdfisk i Öresund vilket liksom tumlare var helt okänt i Samojedien, och skulle skickas till kontroll i centralbyråkraternas huvudort om de dök upp igen ;-)