söndag, december 17, 2006

Tre tunga skånska årspriser

Det börjar dra ihop sig för årspriser i Sverige. Det finns en nästan ändlös samling rikssvenska priser som delas ut i alla möjliga sammanhang. De skånska priserna är färre, men finns de också. Priserna är ett tecken på vilka samhälleliga institutioner som finns i en region. De ingår på så sätt i en regional kultursfär och kan tillsammans vara med att upprätthålla en identitet. Det finns tre priser som är viktigare än de andra:

Ishockeyspelaren Kenny Jönsson fick Skånebragden rapporterar Sydsvenskans webb 2006-12-17. "Det har Sydsvenskans läsare och Skånebragdsjuryn bestämt." Priset delas ut i december.

Det finns Region Skånes kulturpris som i november i år gick till författaren Björn Ranelid. Det priset utses av en jury.

Kanske det största man kan få bli i Skåne är Årets skåning. Då är insatsen inte bunden till en viss kategori av sysselsättning. I år blev fotbollsspelaren Henrik Larsson Årets skåning. "Henrik Larsson har utsetts till Årets skåning av P4 Radio Malmöhus och P4 Radio Kristianstads lyssnare." Det skedde i november.

Tidningarna brukar också ha kulturpriser. Dessa priser har dock inte nödvändigtvis pristagare från hela Skåne. "Skåne" eller "skånsk" nämns därmed inte i utmärkelsen. Det finns Sydsvenskans kulturpris (presenteras alldeles i slutet av december), Skånska dagbladets kulturpris och Helsingborgs dagblads kulturpris. Galleristerna och organisatörerna Margareth Anderberg-Fjellström och Ulf-Melvin Fjellström som arbetar med Tomarps kungsgård fick HDs pris i torsdags (14 december).

Nöjesguiden har en årlig prisutdelning på Slagthuset i Malmö. I år var den femtonde gången. Årets bästa koras inom tolv olika nöjeskategorier: film, litteratur, musik, scen, mode m m. Pristagarna tycks förutsättas vara från regionen.

Slutligen ger många kommuner ut sina egna kulturpriser. Jag har rapporterat om att museichefen Margareta Alin i november tyvärr fick Lunds kommuns kulturpris. Musikdirektören Sixten Nordström fick Malmö stads kulturpris redan i maj.

Nu har Sydsvenskan delat ut sitt kulturpris för 2006. Författarinnan Sigrid Combüchen fick det. Hon är i regionalistiska kretsar kanske känd för sitt citat: "Skåne borde ha en annan flagga än den där fula gul-röda som ser ut som om någon mått dåligt efter ett barnkalas." Från Sydsvenskan 1998-11-12 ("Bevingade ord. Författarinnan Sigrid Combüchen hugger till i P1s tyckarprogram Lobbyn".)

Inga kommentarer: