onsdag, februari 27, 2008

Absurt kontrafaktiskt om Skåne

En krönikör, Daniel Rydén, i Sydsvenskan spekulerar skämtsamt i "Om Skåne hade förblivit danskt...". Och tycks tro att skåningarna hade varit närmast mer irriterade på Köpenhamn och det köpenhamnska än de är på Stockholm idag.

Det låter helt förryckt. Malmö ligger närmare Köpenhamn än större delen av Storstockholm ligger nära Sergels torg. Om Skåne aldrig hade tillhört Sverige, så hade inte ens tanken uppstått att markera mot ett centrumnav som man själv var del av. Annorlunda uttryckt: Malmö hade inte varit mer lokalpatriotiskt än Køge.

Det är säkert många som går på historien i Sydsvenskan och som tänker: det hade nog varit likadant, fast tvärtom, om Skåne kvarstannat i Danmark.

Öh, nej, det hade det inte...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Malte
Jag tycker du borde försöka få publicerat en artikel i Sydsvenskan, där du framför dina argument gentemot den gode Rydén. Du har ju helt rätt!

Anonym sa...

Jag håller helt med dig,en bra blogg den här.Sydsvenskan är en vidrig tidning,redan namnet är ju fel.Skånska Dagbladet är bättre då och de har ju det rätta namnet också.

Anonym sa...

Malte, jag förstår inte vad som får dig att tro att Skåningarna skuller protestera mindre än Jyllands-borna mot en allt för Sjellands-centrerad bevakning.

Så är det på tex Jylland och Bornholm idag, varför skulle det inte vara så i ett danskt Skåne?

Jag tyckte det var en rolig och underfundig artikel i Sydsvenskan som jag skrattade gott åt!

Malte Lewan sa...

Tack för ditt svar, anonnym 2. Jag måste opponera mig lite grann...

För det första så pratar krönikören om svenska "separatistiska strömningar" i Skåne om Skåne hade varit danskt. Det finns ingen separatistism på Jylland; befolkningen klagar lite såsom göteborgare klagar på stockholmare. Intressant nog finns det f ö faktiskt en ganska utbredd irritation i Köpenhamn för att Jylland fått så mycket statliga resurser.

Men sedan fanns det faktiskt en anledning till att jag jämförde ett potentiellt danskt Skåne med Køge i mitt inlägg. Den befolkningstunga delen av Skåne ligger inom samma avstånd som alla delar av Storköpenhamn. Vi skulle, i Rydéns danska scenario, troligen identifiera oss till och med i den huvudstadsregionen, inte bara i landet. Till skillnad från Jylland, där bara det sistnämnda gäller.

Så jag tror inte ens att vi hade smågnabbats med köpenhamnarna på regionalt innerstatligt vis. I så fall mer som stadsdelar som ibland får negativa stereotyper sig tilldelade.