söndag, maj 04, 2008

Dagens nyheter på Max

Den norrländska hamburgerkedjan Max har åtta restauranger i Skåne. Den nionde öppnar i oktober i Malmö. Marknadsföringen är, till skillnad från MacDonalds och Burger King, ganska nationalistisk. Det är mycket i reklamen om Sverige och det svenska, vilket i tanken effektivt utesluter västra delen av vår region.

I måndags såg jag att man gjort en tidning tillgänglig för sina gäster. Det handlar om Dagens nyheter. På så sätt kunde några tusen skånska restauranggäster läsa om vinster på lägenheter i Hammarby sjöstad i Stockholm bara denna dag - en nyhet klassat som en stockholmsk lokalnyhet av DN.

Det är inget fel i sig, men ytterligare ett exempel på hur vi lever vår vardag i Skåne delvis genom en offentlig studie av en särskild verklighet - den nordliga - som inte finns omkring oss. (Ett annat exempel har jag redan skrivit om här.) Hade det varit nedslag i lokalnyheter från flera stora städer king Östersjön hade det varit en annan sak.

Problemet är att Max är ett centraliserat företag liksom så många andra. Hade restaurangchefen lokalt själv slutit ett avtal med en tidning, så hade han valt Sydsvenskan eller Skånskan. Men här finns istället färdiga DN-skyltar som från centralt håll skickas ut till alla restauranger i Sverige. Ta emot!

Wayne's coffee har också DN i sina tidningsställ överallt. Det såg jag förra helgen i Malmö. Också något avtal med DN, antar jag. Och Johan W kommenterar nedan att på Pressbyrån på Malmö C kunde man härförleden köpa en juice, macka och få en DN. Jag kan ha fel, men jag tror att det delvis är nytt fenomen att man tillhandahåller Stockholmstidningarna i skånska inrättningar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkligt ironiska i sammanhanget är att Max Hamburgerrestauranger AB har sitt huvudkontor i Luleå, inte i Stockholm, och grundades i Gällivare (!). Det tog faktiskt 14 år innan Stockholm fick sin första Maxrestaurang.

DN verkar vilja framstå som en riksangelägen tidning, men bläddrar man i den så inser man ju att det är en stockholmsk lokaltidning. Rimligen borde Max istället försöka fixa ett avtal med t.ex. Aftonbladet eller Expressen om man nu måste ha en tidning. Jag tror dessutom dessa har lokala upplagor.

(Min hemstad, Östersund, håller just på att få sin första Maxrestaurang.)

lao_tse sa...

Hehe, jag tog tidningen sist jag var på Max och läste och insåg att det är en lokal Stockholmsidning. Insåg då att den tilltalar inte mig. Jag bryr mig inte om vad som händer i Stockholm. Jag vill veta om min egen hemböjd.

Anonym sa...

Ganska ironiskt att skånska har böjd motsvarande svenska bygd, dvs jd istf. gd. I jämtska har vi istället det motsatta, t.ex. svenska nöjd heter hos oss nögd. Men det kanske inte är så konstigt, rikssvenska har ju sitt centrum nånstans mellan Jämtland och Skåne.

lao_tse sa...

Hej Jens,

Kul att du också är intresserad av språk, som jämtskan.
Ordet böjd är något jag alltid använder och man glömmer nästan bort att det heter bygd hehe ...

På vissa ställen här i Skåne lever skånskan för fullt och där rikssvenskan helt är borta. Mycket ute på laned är det så.

Anonym sa...

Malte jag har ett exempel till till dig. På Pressbyrån på Malmö C kunde man härförleden köpa en juice, macka och får en DN...

Skånskan tyvärr kommer nog inte överleva länge till efter borgarna dragit in presstödet. Halleluja, nu är det så gott som bara Bonniersmedia kvar... Tyvärr innebär det knappast bättre regional vinkling.