söndag, juli 24, 2011

Nationalstaternas ljud dokumenteras

Ljuddesignern Anna Bertmark har kommit från London för att dokumentera hur Sverige låter. Det beskrivs en artikel i Sydsvenskan (2011-07-24). Ett fint exempel på den gamla idén att nationalstater har viss kultur.

"Det unika ljudbibliotek Anna just nu sammanställer ska innehålla både svenska och utländska ljud." Jag antar då att de svenska ljuden börjar i Norrland och slutar precis när jag anländer med tåget i Kastrup. Spännande för mig att bo i en region med två sorters ljud, tänker jag. Helt unikt.

Senare i artikeln kan vi läsa om hur ett "svenskt konditori" låter och hur ett "typiskt svenskt ljud" låter (tydligen ett övergångsställe - det senare skulle faktiskt teoretiskt kunna stämma).

Det mest utmärkande med artikeln är väl sättet att se på världen med kulturer som fack som man kan undersöka var och ett för sig. Men inte långt efter kan man bli förvånad över att rubriksättaren på webben valt att kalla artikeln "Jakten på det skånska ljudet". Det är möjligen lite svårt att hitta täckning för det synsättet i texten. Men det ger en påminnelse om att världen inte är riktigt så enkel som vi läser i resten av artikeln. (Den rubriken har dock kanske redan försvunnit i pappersupplagan.)

Inga kommentarer: