lördag, september 23, 2006

Lennart Prytz, anti-regionalist, går

En man som heter Mats Helmfrid (m), och tydligen är avgående moderatledaren Christine Jönssons närmaste man, ska leda Lund de närmaste fyra åren. Sydsvenskan refererar 23/9-06: "En 47-årig pragmatiker med lång erfarenhet av kommunpolitiken – men också en doldis med ganska litet lokalt nätverk."

Äntligen försvinner alltså Lennart Prytz (s) som kommunstyrelseordförande. Det har varit ett bekymmer att denne anti-regionalist fått företräda Lund under senaste valperioden (liksom tidigare). Det är inte så lätt att glömma hans artikel Identitet med unken luft på Aktuella frågor 2001-11-04. Så här läxade denne ursprungligen göteborgare upp skåningarna för några år sedan. Här är hans bild av skånsk politik 2001:

"Det pratas mycket om skånsk identitet. När Bron ger möjlighet till enklare kontakter söderut minskar intresset för vad som händer åt andra hållet. Fler vill bli allt friare från nationalstaten Sverige. Då odlas skånskheten. Regionpolitikerna på den borgerliga sidan med kristdemokraten Rolf Tufvesson och moderaten Carl Sonesson i täten tycker att den skånska identiteten skall vila på den rödgula fanan, på spettkakan och sillen, på en nykomponerad nationalhymn - moderaterna har ju motionerat om det till regionfullmäktige i april - och på det skånska språket som enligt Tufvesson är helt väsensskilt från svenskan. Med hjälp av myter om hur svenskarna utsatte skåningarna för 'etnisk rensning' någon gång för flera hundra år sedan, vill Tufvesson hetsa Skånes befolkning mot övriga Sverige."

Och detta leder honom fram till att varna skåningarna från att driva regionstanken för långt och att varna för "borgarnas skånska identitet".

Det är alltså positivt att se Prytz kliva ner från posten som kommunstyrelseordförande i min hemstad. Låt oss hoppas att nye Mats Helmfrid visar sig vara mer än ett par steg mer visionär.

Prytz lämnar kommunalrådsposten är de senaste nyheterna från Sydsvenskan 2006-10-18. Han tar alltså inte ens posten som oppositionsråd - det gör istället Anders Almgren, 38 - utan "tar en annan plats i laget" bl a som kommunfullmäktiges andre vice ordförande. Men han blir också gruppledare. Sydsvenskan: "Som sådan ska han bland annat coacha de unga nya socialdemokrater som tar plats i fullmäktige efter nyår."

Han kommer också att arbeta "med att utveckla den kommunala demokratin". Han kan "tänka sig att sitta i någon nämnd eller bolagsstyrelse. Han kommer också att fortsätta arbeta med sina hjärtefrågor i den regionala utvecklingsnämnden." Så nog kommer han att behålla inflytande - inte minst i frågor som, ur ett regionalistiskt perspektiv, borde vara olämpliga för honom.

Inga kommentarer: