torsdag, september 21, 2006

Skånska för invandrare på ABF"Skånska för invandrare - eller konsten i att förstå en skåning..." heter en kurs på ABF i Malmö till hösten. Så här lyder kursbeskrivningen (ligger här):

"Det är kanske inte alltid så lätt att förstå och kommunicera med skåningar. Det kan naturligtvis bero på många orsaker men vanligtvis är det dialekten som försvårar. Invandrare från alla vädersträck, smålänningar, stockholmare, somalier, danskar, libaneser, norrlänningar etc., kan nu äntligen få kunskap om detta ädla tungomål i vår sydliga provins." Kursen är på 20 studietimmar och avgiften är 525 kr. I broschyr och på hemsida är den skåneländska flaggan en av flera språkflaggor.

Att få invandrare att känna tillhörskänsla för Skåne är viktigt för mig. Jag tror att ett av integrationsproblemen är att invandrare nödvändigtvis ska integreras i något så abstrakt som Sverige. Om man istället beredde vägen för att integrera dem i lokal- och regionalsamhället (dessa flyter ihop i Skåne), så skulle mycket vara vunnet. På så sätt är språkcirklar av typen ovan mycket positiva.

Inga kommentarer: