söndag, september 24, 2006

"Skånskheten" bakom sd:s framgång?

Regionalisternas största meningsmotståndare, sverigedemokraterna, gjorde ett riktigt bra val. (2010 kan jag nästan lova att vi har en blocköverskridande regering i Sverige, för då är sd i riksdagen, troligen som potentiell vågmästare.) För oss regionalister är det inte bara dåligt, för nu får vi en tydligare motpart i visionen om morgondagens samhälle. De nationalistiska åsikterna bland de breda lagren har kommit upp till ytan i ett tydligt fokus. Nu kan striden kan ta fart.

Debatten är dock fortfarande som ett barn. När våra meningsmotståndare går fram är det vi (!) regionalister som får sota. Det är den perfekta (men tillfälliga, hoppas jag) segern för sverigedemokraterna.

Nedanstående skribent har fått för sig att de som pratar om "skånskheten" är de som står bakom sverigedemokraternas framgångar. Det är ungefär som att säga att det är vänsterpartiets retorik som står bakom moderaternas framgångar. Det kan tyckas vara en total kortslutning hos én individ. Men det är tyvärr symptomatiskt för ett samhälle som tänker så genomgående nationalistiskt och saknar självransakelse till sådan grad, att t o m motsatsen, regionalismen, får klä skott för nationalismens misslyckanden och extrema yttringar. Insändaren i Helsingborgs Dagblad 2006-09-20:

Skam över Skåne
Att en hel massa skåningar ”kommer ut” som de idioter de är genom att rösta på sverige-”demokraterna” må vara hänt. Det är väl helt enkelt så att de har gått från lunchrumsrasism till aktiv rösthandling. Under 30 år i arbetslivet har jag hört sådant här från en rätt stor procent så gott som dagligen, så jag är inte förvånad. Det värsta är att ni som ofta talar så vitt och brett om skånskheten drar skam över en härlig landsända.
”Nu räcker det"

Inga kommentarer: