torsdag, februari 01, 2007

Debattartikel om regioner från SSF

Det finns i huvudsak två olika delar av en strömning som driver politiska frågor om kultur och identitet i Skåne. Den ena delen representeras av Stiftelsen Skånsk Framtid (SSF) och den andra av Sällskapet Skånsk Samling/Föreningen Skånelands Framtid. Jag är ensam om att vara styrelsemedlem i båda.

Det finns egentligen inga specifika frågor som särskiljer organisationerna, men den ena sammanslutningen är att alltså organisatoriskt en stiftelse och det andra en medlemsförening. Det har utåt varit tyst ganska tyst från dessa organisationer ett tag, men idag 2007-02-01 fick SSF publicerat en debattartikel "Historia och identitet viktigt för regioner" i Kvällsposten.

Vi angriper idén om en indelning av Sverige där Skåne hamnar i en region med delar av Småland som dessutom kallas "Södra Götalandsregionen". Vi förklarar vad regionalism är för oss, utifrån kapitel 8 i vår bok "Regionalismen inför 2000-talet. (Jag tycker det är en sensationellt bra text som förklarar grunden om regionalism. Det framgår att det är en tredje väg bort från "civic" och etnisk nationalism.) Vi ger också "den största tidningen i regionen" en välförtjänt känga för sin ledare 2007-01-28 och menar att de kanske "ser ohistoriska gränsdragningar för regioner som en positiv del i en svensk nationalistisk ideologi".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vill säga att jag uppsakattar det arbete du lägger ner i de Skåneländska frågorna! Fler som dig behövs!

Du har fått mig att gå med i Centerpartiet!

Malte Lewan sa...

Fan vad trevligt!

Centerpartiet är Sveriges enda parti som förespråkar federalism inom Sverige, så du har kommit rätt. Hoppas du och jag och andra kan hjälpa till att göra det till centerns viktigaste profilfråga. Det ska synas i kommun, i region och i riksdag.