torsdag, februari 08, 2007

Skånskt Vasalopp "i fäders spår"

"Vasaloppsparollen med texten i 'I fäders spår för framtids segrar' vajade lojt. De blågula flaggorna längs spåret rörde sig knappt." Så börjar Sydsvenskan beskrivningen av Barnens Vasalopp i Vellinge ("Ont om snö i fäders spår", 2007-02-09). Tidigare i år har Sydsvenskan beskrivit loppet i t ex Trelleborg.

Varje år på "vintern", sedan några år tilbaka, turnerar Barnens Vasalopp runt i Skåne. Vi har ju ingen snö, så man får skaffa snöskrap från närmaste ishall. Skånes skidförbund tycker idén är så god så man tillhandahåller ett särskilt "arrangemangspaket". Barnens ska till varje pris åka skidor som Gustav Vasa i "fäders spår" (anfäderna har hastigt och lustigt blivit svenska) omgivna av svenska flaggor och med Dalarnas ortnamn på skyltar som svischar förbi. På Barnens Vasalopps webbsajt kan man läsa om den hjältemodige Vasa som slåss mot den danske kungen, "Kristian Tyrann".

Lars-Olof Larsson, professor i historia vid Växjö universitet, inleder sin text "Vandringssägen gav namnet" på NE:s webbplats: "Dalarnas ära för Gustav Vasas väg till kungamakten är inget annat än en regions sätt att ta makten över det kollektiva minnet, och det fortplantas varje år med bl.a. Vasaloppet." Han skriver också om traditionsbildningen kring Gustav Vasas skidåkande: "Alltsedan 1600-talet har danskhatet varit ett bärande inslag. Nu är det typiskt nog enbart stora skaror danska knektar som jagar 'frihetshjälten'. [...]

Anförda av landshövdingar och officerare, folkskollärare och konstnärer frammanas [under 1800-talet, särskilt dess senare del] bilden av Dalarna som det mest svenska av alla svenska landskap, som nationens vagga. [...] Otaliga monument reses över den folklige frihetshjälten och hans hjälpare. Kungligheter deltar, Dalregementet paraderar, högstämda tal hålls i storvulet nationalistisk anda, leverop utbringas för konungen och fosterlandet, för dess urfader Gustav Vasa och framför allt för Dalarna.

En sådan högstämd invigning, av Anders Zorns staty över den unge frihetshjälten i Mora, ägde rum för jämnt 100 år sedan. Invid denna symbol för svensk frihet och Dalarnas hjältemodiga folk placerades målet för Vasaloppet då detta fick sin urpremiär 1922. Även denna skidtävling, under mottot 'I fäders spår för framtids segrar', fick tydlig karaktär av en nationell manifestation, med Dalarna och Gustav Vasa i fokus.

Vasaloppet är ett av 14 Worldloppet-tävlingar i världen. Om man nu måste kopiera ett befintligt lopp, varför kan inte skånska barn lika gärna åka t ex ett tyskt Kung Ludwig-lopp (efter "sagokungen" i Bayern) eller ett geografiskt ganska närliggande tjeckiskt Jizerska padesatka? De har inte samma historisk-nationalistiska belastning för oss.

Inga kommentarer: