På en av kurserna idag för förtroendevalda berättade på ett förtjänsfullt sätt ekonomidirektör Uldis Skuja (lett?) om kommunens ekonomi. Det finns en inkomstutjämning mellan Sveriges kommuner. För några år sedan innebar det helt enkelt att kommuner som låg över det genomsnittliga skatteunderlaget betalade till de kommuner som låg under. Simple.
Men icke så idag. Idag garanteras alla kommuner ett skatteunderlag uppgående till 115 % av rikets genomsnittliga skatteunderlag. Det betyder att staten skjuter till pengar. En del riktigt rika kommuner betalar fortfarande till fattigare, men även ganska rika kommuner som t ex Lund - som ligger över det genomsnittliga skatteunderlaget - får idag bidrag i inkomstutjämningsssystemet. Det kan uppfattas som om t ex Danderyd genom en "utjämningsavgift" finansierar Lunds intäkter, men egentligen är det staten som skjuter till pengar till systemet.
Varifrån kommer pengarna ursprungligen? De kommer ju från medborgarna på olika sätt. Jag antar att moms och statlig inkomstskatt står för en del. Fastighetsskatten är - än så länge - också en någorlunda stor statlig inkomstkälla. Så pengarna går från medborgarna till staten som sedan graciously delar ut det till kommunerna.
Varför kan inte kommunerna få ta upp den skatten själv? Detta ändå relativt nya system som den tidigare vänstermajoriteten i Sveriges riksdag infört är centralism och det bör nu ändras tillbaka till den gamla enkla modellen, där staten håller tassarna borta från kommunernas utjämningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar