lördag, mars 03, 2007

Husmark Pehrsson överger regionala lösningar

2002-10-23.
"Skåne som tillväxtmotor", Motion 2002/03:N346, av Cristina Husmark Pehrsson och Margareta Pålsson (m): "För att uppnå denna önskade samverkan mellan grannländer [i Öresundsregionen] och samtidigt göra det både enkelt och praktiskt för folk som bor och arbetar nära ett annat land, krävs dessa regionala särlösningar.

2007-03-03.
"Trycket hårt från de svenska pendlarna" (Sydsvenskan 2007-03-03): "[Cristina Husmark Pehrsson] gjorde [vid gårdagens Öresundshearing] emellertid alldeles tydligt att det inte ska införas särskilda regler för någon gränsregion, inte heller för Öresundsregionen."

Kommentar
Nationalstatens problem: den som kommer att ingå i en regering riskerar att socialiseras in i en centralistisk/nationalistisk kultur. Det gäller såvida man inte har sin regionalistiska/europeiska ideologi riktigt klart för sig innan man går in och ständigt är uppmärksam på de centrala institutionernas inbyggda sociala fällor. Den blogg du nu läser strävar efter att ge folk denna ideologiska bakgrund.

För övrigt sa Husmark Pehrsson enligt Sydsvenskan: "Vi är överens med Danmark att vi är två länder och ska så förbli." Nationalstaterna har kommit överens på högsta nivå, men är det någon som frågat folk som bor i regionen? Tydligen inte, för årets replik (hittills) kom från föreningen Öresundsborgers ordförande Lars Hougaard:

"För mig är det här inte två länder utan en region, Öresundsregionen".

Det rekommenderar jag Husmark Pehrsson att ta till sig. Läs mer på Ilan Sadés blogg om Husmark Pehrsson och hearingen. Jag har tidigare skrivit långt om Cristina Husmark Pehrsson.

1 kommentar:

Anonym sa...

Trackback: "Jag delar dock Agera regionalts och Federalistens frustration över att det verkar stört omöjligt att få istånd någon regional särlösning för Skåne vad gäller gränsgångare, men det var å andra sidan inte heller särskilt väntat och ministern var glasklar över detta."