lördag, mars 03, 2007

Hyckleri från Öresundsbrokonsortiet

Öresundsbrons marknadsdirektör, Jacob Vestergaard, vill nu ha en Öresundsdebatt som är "proaktiv, förnyande och visionär", rapporterar NFÖ ("Vill ha proaktiv Öresundsprocess", 2007-02-27). NFÖ skriver: att Vestergaard anser att det viktigaste som regeringar och region kan göra tillsammans är "att etablera en kontinuerlig process där nya utmaningar, barriärer eller lagar och bestämmelser, kan anpassas så att de fungerar i den öresundsregionala vardagen".

Men ursäkta, börja hemma i er egen sjuka organisation. Sänk broavgifterna! Kvällsposten har haft kravet stående på sin ledarsida sedan våren 2001. Oppositionen mot er prispolitik försvinner inte. Ändå lägger ni ytterligare bränsle på elden: 1 januari höjdes broavgifterna till 300 SEK enkel resa och 600 SEK tur och retur.

Ni är inte trovärdiga att uttala er om "barriärer" och den "öresundsregionala vardagen". Ni är själva ett av de största problemen för Öresundsintegrationen. Ett annat är svenska och danska regeringen, som satt de stora ramarna.

Det borde vara - med avseende på vägavgifter - gratis att ta bilen till Köpenhamn, liksom det är gratis att ta bilen till Stockholm. Den sistnämnda vägen har antagligen kostat lika minst mycket att bygga. Allt annat är ett aktivt gränshinder. Och allt annat är hyckleri.

Inga kommentarer: