måndag, mars 12, 2007

Skåningar ville inte telefonrösta

Expressen gjorde en opinionsundersökning precis innan Melodifestivalen som bland annat angav hur många som tänkte rösta. Det blev ganska stora skillnader. Stockholmsområdet var röstvilligast på 25 procent, medan skåningarna var minst röstbenägna på 16 procent. Den sydliga bristen på intresse för röstandet bör väl t o m ha missgynnat Sanna Nielsen och Måns Zelmerlöw något. The Arks småländske Ola Salo bor f ö i Malmö, kan tilläggas. Möllevångstorget lär ha kampanjat för honom.

Jag vet inte om det finns någon statistik på hur mycket man i olika regioner slutligen röstade, men jag undrar över de stora regionala skillnaderna i hur många som tänkte rösta. Vanligtvis brukar åtminstone storstäderna likna varandra. I detta fallet låg de i var sin extrem.

Är skåningarna mindre benägna att delta i Stockholmsmedias olika spektakel? Eller ligger det i en en äldre kultur att vara mer misstänksam mot att lägga ut pengar på telefontjänster? Det är inte lätt att hitta någon bra teori för sådana stora skillnader. Gissa gärna vidare... Att vi är lite annorlunda igen är däremot ingen nyhet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Intressant. Undrar om det verkligen blev så också - att så få skåningar röstade? Jag röstade (på Sanna såklart)men använde "lågbudget"-numret. Kanske det finns statistik på om skåningarna verkligen röstade så lite som de sa?
Jag tittade såklart även på danskarnas festival, men där får man ju tyvärr inte ringa o rösta...
Hälsningar
Anna-Lena