fredag, januari 26, 2007

Mufare vill ha frihet till Skåne

Marko Huttunen, styrelseledamot i Moderata ungdomsförbundet (Muf) Skåne, propagerar för ett långtgående självstyre i Skåne i Helsingborgs Dagblad och Kvällsposten 2007-01-08. Även Öresunddirekt refererade artikeln. Huttunen hänvisar till snapphanarna och talar om skåningarnas historiska strävan efter frihet. Vidare: "Det känns förlegat att styras från Stockholm och Bryssel." Han vill ha "ett större inslag av frihet till Skåne och Öresundsregionen".

Huttunen tycks alltså inte vara så förtjust i makten i Bryssel, men om man kollar på ett begrepp, Paneuropa, och en förening han återkommer till, Svenska Paneuropaföreningen, så ser man på föreningens hemsida att det handlar om att fördjupa samarbetet i Europa och att skapa en EU-konstitution etc. Huttunen talar faktiskt själv i artikeln om att de vill ha ett "närmare samarbete mellan Europas stater". Så den föreningen kan jag ställa upp på.

I övrigt skriver inte Marko Huttunen jättemycket om Skåne och Öresund på sin blogg. Något om att broavgiftena borde sänkas, att han tycker det är en kul idé att gräva en kanal mellan Skåne och övriga Sverige och att han gillar skånska. Men jag vet ju hur det är; man kan tycka många åsikter är viktiga som man inte väljer att sätta i fokus på sin blogg.

Det finns nog en viss tradition av frihet/Skåne-koppling inom Muf Skåne. Minns ni Jonas Jacobsson, ordförande i först Muf Malmöhus och sedan i Muf Skåne, när det hade bildats. Här är SVT text från 1999-11-05:

"Muf-bas: Skilj Skåne från Sverige

Skåne bör lämna Sverige. Det anser Jonas Jacobsson, ordförande i Moderata ungdomsförbundet Malmöhus.
-Nationalstaten står inför ett sammanbrott och vi skåningar är därför redo att nu ta steget och lämna Sverige, säger Jacobsson.
Skåningarna behöver ingen överrock i form av ett nationellt parlament i Stockholm, förtydligar han.
Muf-basen vill göra Skåne till en autonom region med beslutanderätt i alla de frågor som riksdag och regering i dag styr över."

Även flera år senare gick ganska långtgående propositioner från distriktstyrelsen igenom på stämmor. Nu har jag inte längre koll på det läget.

Inga kommentarer: