torsdag, januari 18, 2007

Nationalstaten är pervers

Nationalstaten är sjuk, det står klart. Det är dess arv. Det finns förstås hundratals exempel som man kan rota i, men ibland är de extra tydliga. Från nyheterna idag och igår.

1. Här är det staten i sig som står bakom. "Luciano Astudillo, s-riksdagsman från Malmö, undrar varför det är billigare för en Malmöbo att söka jobb i Kiruna än i Köpenhamn." Idag ges inga resebidrag till arbetssökande utanför Sverige. Och det tycks som om arbetsförmedlarna inte ens kan göra det, inte ens i Malmö, några mil från Köpenhamn. Inga regionala undantag gives.

2. När stormen Per härjade på Österlen blev Skåne plötsligt nio meter kortare. "Ystad kommun har kämpat för att få ta sand vid banken utanför Sandhammaren och skydda Löderupsstranden bland annat med hjälp av blockerande stenar." Men regeringen sa nej.

Varför ska ett sådant ärende upp i Stockholm och snurra? Det är fullkomligt orimligt för en som tror på tung lokal beslutsmakt samt ett eget regelverk i form av regionala lagar, liksom i dagens Europas federala stater. Det är, med andra ord, perverst.

2 kommentarer:

Joakim Larsson sa...

Här ramlar jag in. Trevliga tankar, men hur i hela världen förklarar du valet av parti att kämpa för detta i? C är ju inte särskilt systemkritiska du...

Malte Lewan sa...

Välkommen! Det är dock inte jättesvårt att förklara. Jag vill alltså ha regionala lagar som i en federal stat. C är Sveriges enda parti som förespråkar federalism inom Sverige. There.

Mp är f ö visserligen "tvåa" av sju partier att förespråka regionalt och lokalt självstyre, men stöder inte svensk (eller europeisk!) federalism och vill, efter EU-utträde, alltså lägga all suveränitet i nationalstaten. Som jag inte är så överdrivet förtjust i... (Sa jag det? ;-) )