torsdag, februari 22, 2007

Andalusiens omröstning nådde aldrig Sverige

Det finns en väldigt provinsiell inställning i ett antal frågor i Sverige bland alltifrån skånska kommunpolitiker till journalister och ledarskribenter. Det kan gälla att en hel del blir provocerade över förslag om offentlig flaggning med något annat än nationalstatsflaggan. Eller så förstår man ingenting när någon yrkar på stöd för traktens regionala språk. Det räknas inte sällan som Lokalpatriotiskt Svammel™ om någon vill satsa på något motsvarande listalänska i skolan, men inte om någon vill satsa på somaliska, trots att talare av båda finns.

Här är en liten förklaring till det smala svenska perspektivet. Det har med media att göra. Andalusien i södra Spanien röstade 2007-02-18 för att få självstyre motsvarande de tre "historiska" regionernas, Baskien, Katalonien och Galicien (källor här och här). 87 procent röstade för och 9 procent mot! Valdeltagandet var dock bara 36 procent. Trots allt en klar seger för Regionernas Europa.

Men se nu på Google News Sverige vars valspråk är "Sök och bläddra i 100 [svenska] nyhetskällor som uppdateras oavbrutet." Söker man på Andalusien kommer én relevant länk upp (från Sydkusten - "Svenskarnas egen lokaltidning i Spanien, Costa del Sol"). That's it. Mer än så har inte svenska media rapporterat, dvs inte alls. Någon TT-notis på fyra-fem rader i de tryckta upplagorna av de största tidningarna kan dock inte uteslutas; det vet jag helt enkelt inte. En bloggkommentar påpekar att Sesams nyhetssök brukar ge fler träffar. Med hjälp av Sesam hittar vi också DN:s notis, men inga ytterligare.

Med ett så begränsat rapporterande inom det svenska mediala samhället blir också debatten provinsiell. Ska man finna ett lite mer internationellt orienterat intresse, så ska man nog söka sig till de skånska aktörer som också är regionalt orienterade.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns mycket gott att säga om Google, men deras nyhetssök är långt ifrån heltäckande. Själv använder jag mig av www.sesam.se och där hittar man följande (korta) notis på DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=619428

Malte Lewan sa...

Tack!