torsdag, februari 15, 2007

Inga reaktioner på Sydsvenskans ledare?

Gert Björk, f d mångårig ordförande i Föreningen Skånelands Framtid (FSF) och numera hedersmedlem, reagerade också på Sydsvenskans ledare Den skånska pusselbiten från 2007-01-28. Han skickade in en insändare samma dag. Ordet-redaktionen skickade i sin tur över den till ledarsidan och där blev den aldrig publicerad.

Så kan man också föra en debatt, när en tidning fungerar som megafon för åsikter men reaktionerna tillåts inte ta sig in. Hade jag trott att jag hade blivit publicerad hade jag nog också skrivit en insändare, men jag har har blivit refuserad allt för många gånger, så det har jag slutat med. Här är Gerts insändare. Den kommer också att hamna i FSF:s medlemstidning:


Den skånska pusselbiten

Så rubricerades ledaren i SDS den 28:e januari. Den handlade om de nu förestående förslagen från ansvarskommittén om bl.a. Sveriges nya regionala organisation. Ledaren tar förtjänstfullt upp en del av de frågor som nu står inför avgörande.

Men, sen visar ledaren som så många gånger förr sin aversion mot den skånska regionala rörelsen: "Dessutom vore det bara skönt att slippa rödgul chauvinism. Det händer att skånska politiker storvulet talar om Skåneland eller en Scaniaregion, byggd på historia och identitet. Det ligger farligt nära dravel."

Flera organisationer har under 90-talet drivit frågan om regionalisering av Sverige grundat på EU:s subsidiaritetsprincip. Alltså att beslut inte skall fattas på högre nivå än nödvändigt och att vi bör bilda Regionernas Europa. Själv har jag stått på barrikaderna åtskilliga gånger i dessa sammanhang. Vi hade tidigt visioner om bl.a. slopandet av Malmöhus och Kristianstad län, ett regionalt parlament, bro till Danmark och ett erkännande av Skånelands historia före år 1658. Som symbol återlanserades den skåneländska flaggan. Drivkraften var regionalism. I förlängningen såg vi ett förändringsarbete som givetvis skulle genomföras av politiker i demokratisk ordning. Viktigast för oss var att få igång en idédebatt men att överlåta åt politikerna att forma detaljer kring regionernas ansvar som t.ex. forskning, hälso- och sjukvård, kommunikationer, arbetsmarknad, m.m.

Det är inte lätt att inför SDS figurera som budbärare eftersom man där inte räds att skjuta på densamme. Men faktum kvarstår: Någon måste föra fram ett budskap första gången hur obehagligt det än är för ledarsidan i SDS. Att budskapet från vissa håll ibland har fått en del övertoner skall inte hindra en seriös tidning som SDS att borra djupare i budskapet för att kunna beskriva den seriösa delen.

Avslutningsvis skriver ledaren: "Så glöm sentimentalt nonsens om hur Skåne såg ut för 350 år sedan." Varför då? Är det inte en mänsklig rättighet att ta del av vår egen historia? Ledaren fortsätter: "Glöm den store förvaltningsorganisatören Axel Oxenstierna, han dog 1654 och lär inte protestera." Ja, han dog ju innan Skåneland införlivades med Sverige så han har vi inte ens kommit ihåg.

Gert Björk

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mail till Heidi Avellan:

Angående din bottenmina till artikel om regioner och skåne.


Läs en vettig artikel om ämnet i tidningen skånskan, du vägrar ju att ta in artiklar som kritiserar din ledar artikel.


http://www.skd.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070216/KRONIKOR001/102160008/-1/Kronikor001


OBS! Artikel är ironiskt skriven.
------------------------------
Hennes svar:

Hej,


Så vitt jag vet har inga kommentarer till nämnda huvudledare refuserats.
Vi gillar debatter.


vänlig hälsning







--------------------------------------------

Heidi Avellan




chefredaktör

politiska redaktionen

Sydsvenskan

205 05 Malmö

Anonym sa...

Nytt mail till Heidi:

Jag har själv inte skrivit någon insändare men jag läste på en blogg om det, men man kanske inte ska tro på allt man läser.


Här är bloggen http://www.maltelewan.com/blog/

-----------------------------------

Hennes svar:

Tack för tipset.
Nej, här på ledarredaktionen och debattredaktionen har ingen sådan insändare synts till.
Frågan om insändaren överhuvudtaget har kommit har nu gått vidare till Ordet - men poängen är att ledarredaktionen inte har tystat debatten.


vänlig hälsning


Heidi Avellan

Anonym sa...

Uppenbart att någon försöker slingra sig ur ansvaret.
Efter en vecka tog jag telefonkontakt med Ordetredaktören Christer Holmgren som meddelade att insändaren skickats till den politiska redaktionen.