torsdag, mars 01, 2007

Sydsvenskan om "Södra Götalandsregionen"

Sydsvenskan skriver igen på ledarplats i "Ge Svegfors en chans" 2007-02-27 om ansvarskommittén. De inleder: "En skåning är en skåning är en skåning. Ingen politisk reform lär ändra på det. Skåne ligger där det ligger. Landskapet Skåne, alltså. Däremot kan det bli så att Region Skåne, som administrativ enhet, försvinner. Är det något att gråta över?"

Det tycks inte som om de läst Anders L Hanssons satiriska krönika "En svensk pusselbit", som bara är riktad mot Sydsvenskans förra ledare och inget annat, eller så låtsas de inte om det. Där skriver han bl a i en travesti: "Skulle svenskarna förlora något av sin identitet om Sverige försvann ur statsnamnet? Knappast. Förr var det Sverige med Finland, och svensken var inte mindre svensk då. Dessutom vore det bara skönt att slippa blågul chauvinism."

Så fortsätter Sydsvenskan genom att använda sitt favoritnamn på en skåneländsk/småländsk region: "Mycket av jobbet är redan gjort i försökslänet Skåne. Men så småningom kommer kanske Blekinge, kanske även någon del av Småland, att följa Skåne till Södra Götalandsregionen [min kursivering]. I så fall: Var hälsade, blekingar och smålänningar." Avslutning: "Södra Götalandsregionen bör bli lyckad. Ja, storleken har betydelse. Men det förutsätter också att skåningar, blekingar och smålänningar hittar harmoni i samspelet." Att det är "historiskt oegentligt" enligt Nationalencyklopedin att föra Skånelandskapen till "Götaland", bekymrar inte, noterar jag.

"Skåneromantiker" får sig en känga igen: "Den dagen [då staten sätter ned foten så att allt är klart före valet 2014] kommer beskyllningar om demokratiförakt att hagla... Protester hörs från Halland, från Gotland, från Uppsalas landshövding Anders Björck, från Skåneromantiker."

Intressant tycker jag också är att kommentarerna från läsarna, som jag tidigare berättat om, "Läsare: Dela upp Sverige i fyra delar", aldrig nådde papperstidningen. Det var den enda artikeln från webben som inte gick till pappersläsarna. Dessa kommentarer var som sagt, av förvånande många, väldigt långtgående i sin skånskpatriotiska läggning. Det var synd att de inte kom i papperstidningen, för de gav en annan dimension på debatten.

[ Andra bloggar om: , ]

2 kommentarer:

Anonym sa...

Insändaren du länkade till var:

Dela upp Sverige i 4 (befintliga) delar Norrland, Svealand, Götaland och Skåneland (Skåne, Blekinge, Halland (ev kan man byta bort norra Halland mot södra Småland))
Är det inte på tiden att slå ihop små kommunerna också? tex Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo, Skurup.
/ Mvh Niklas Olsson


Problemet är att Norrland knappast är en historisk region, utan mer etniskt diversifierad än resten av landet. Det faktum att det språkligt finns en samisk språkgrupp, meänkieli, norrländska och östtröndska antyder att ett Norrland som historiskt förankrad region är djupt felaktigt. Det kommer kämpas med näbb och klor här uppe för att ett region Norrland aldrig kommer bli verklighet. Vi är minst tre, snarare fyra, historiska regioner här, och helst borde man satsa på ett nära samarbete över landsgränserna. Jämtland-Härjedalen med Trøndelag, Norrbotten med Finland och Lappland med Nordnorge. De har ju redan ett internationellt regionsamarbete i nordligaste Norrland redan i dag, och borde kunna stärkas. Klumpoa ihop hela Norrland vore som att klumpa ihop hela Sverige söder om Norrland samt Danmark, Nordtyskland och en bra bit av Nederländerna i en region.

Anonym sa...

Jag tror att människor fastar en stor uppmärksamhet till den plats de lever. Därför kan de känna sig annorlunda (kanske sämre...?) vid ny regiondelning