onsdag, januari 17, 2007

Nya länkar till EU och Öresund

Den politiska indelningen av världen ska vara till för människor, inte tvärtom. Alla diskussion om denna indelning och regional makt - i vid mening - blir därför förutsättningslös. Behöver vi då nationalstaten? Mitt starkaste argument för den är ett trygghetsargument. Folk är oerhört uppbundna kring den och revolutionära kast är inte till gagn för människor. Däremot vill jag urholka dess betydelse för människors liv i en ganska enkelriktad process under det sekel som vi just påbörjat.

Jag söker i denna politiska idé ständigt ideologiska allianser och en av dessa partners är Europeiska Unionen. Debatten har svalnat till nära nollpunkten i Sverige. (Å andra sidan är acceptansen nu stark.) Jag var själv mycket engagerad i EU-frågan på 90-talet, men - med undantag för EMU-omröstningen - har jag också i praktiken tappat mitt intresse. Nu ska jag börja bättra mig. Jag gick igenom alla svenska politiska bloggar jag kunde hitta om EU och noterade de som regelbundet uppdaterades. Jag hittade sju stycken. Inte mer. Dessa sju tillhör nu min länklista nere till vänster.

En annan ny länk. Jag har länge följt Nytt från Öresund (NFÖ), trots redaktörens uttalande (privat i mail) att sajten inte riktar sig till mig och andra i Öresundsregionen, utan till invånarna i Stockholm! (Det är bl a därför man skriver "i fjol" och inte "i fjor" trots att det senare är skriftspråklig standard i hela Öresundsregionen: Danmark + skånska dagstidningarna. Sök själv!) NFÖ har ett sant transregionalt perspektiv i nyhetsrapporteringen. Jag har trott att den var ensam i sitt slag.

Men en artikel "Många söker Öresundsinformation" i NFÖ 2007-01-10 uppmärksammade mig på en direkt "konkurrent", Oresunddirekt.com. Den sajten har fördubblat sina träffar på ett år. Dess nyhetsdel är alltså också tillagd länklistan nere till vänster.

3 kommentarer:

Max Andersson sa...

Om du letar efter bra EU-bloggar så kan jag rekommendera min egen blogg Max Andersson - En EU-motståndare i riksdagen.

Målsättningen är att den med tiden ska bli Sveriges bästa EU-kritiska blogg, även om jag inte skriver uteslutande om EU. Jag har också en länksamling till EU-resurser och ett antal bra EU-bloggar du missat.

Däribland Hanna Löfqvists blogg som än så länge torde vara ohotad etta på EU-kritikernas bloggtopp.

Malte Lewan sa...

Ok, du är inlagd. Men du får så småningom öka på andelen EU-inlägg. Den var lite högre förra hösten, ser jag. ;-)

Och Hanna Löfqvist får "lyna kydded litta" (ta det lite lugnt). Just nu består hennes blogg på min dator (en Mac) av en hel del konstiga tecken. Frågan är dessutom om hon inte står lite väl långt ute till vänster (och nu har jag ändå redan Jens Holm från v). Nytt kriterium, surprise! Men det kan jag inte ens reda ut ordentligt innan hennes blogg är åäö-fixad.

"Fritt Europa" (hrm) är nu också inlagd. :-)

Max Andersson sa...

En får tacka.

Och du har helt rätt i att jag tagit det lite lugnt med EU-inläggen nu under julupphehåll. Men det kommer att åtgärdas. :-)