fredag, juni 02, 2006

Antipirattillslaget en Pyrrhusseger?

Polisen gjorde i onsdags tillslag mot fildelarsajten The Pirate Bay. Jag ska inte gå igenom nyhetens alla aspekter här. För de som vill hålla sig uppdaterad rekommenderar jag Piratkriget. Jag är väldigt upprörd över tillslaget i synnerhet och jakten på fildelare i allmänhet.

Centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Linander har KU-anmält justitieminister Thomas Bodström för att se om han "har försökt att styra polisens prioriteringar" så att polisen valde att göra tillslaget. SVT Rapport säger ja, Bodström säger nej. Linander påminner också i kommentarerna till ett av sina blogginlägg att centern var det enda partiet i Lagutskottet som förra året röstade för avslag på den nya upphovsrättslagen. (Men också: "För ärlighetens skull ska det sägas att miljöpartiet anslöt sig till min reservation när propositionen behandlades i kammaren.")

Efter tillslaget mot The Pirate Bay har det kommit starka politiska reaktioner från många olika håll. Piratpartiet har fått 2000 nya medlemmar, hackare har troligen sänkt Polisens sajt, imorgon är det demonstration mot tillslaget i Stockholm. Kanske försvinner nu The Pirate Bay för gott från Sverige, men låt det bli en Pyrrhusseger för fildelningens extremaste motståndare!

Jag är starkt upphovsrättskritisk. Från och med idag blir det en permanent del av beskrivningen (uppe till vänster) av denna logg. Jag tycker att en helt slopad upphovsrätt i världen är ett av flera intressanta alternativ för framtiden. Därmed inte sagt att det nödvändigtvis är det bästa. Det skulle innebära en revolution på gott och ont med idag svåröverblickbara konsekvenser.

Piratpartiets förslag att behålla upphovsrätten men bara låta upphovsmannen behålla det i t ex fem år är ett mycket intressant förslag. Det finns massor av olika idéer och lösningar att experimentera med. Helt klart är att upphovsrätten åtminstone måste reformeras - och det betyder minskas i omfattning.

Ibland får man från borgerligt håll höra att upphovsrätten är en del av äganderätten och således måste försvaras på samma sätt som den traditionella äganderätten. Jag vill påstå att immateriella rättigheter och materiella rättigheter är helt olika saker. Det är därför som man kan vara borgerlig och starkt betona klassisk äganderätt och ändå t ex vilja ha en mycket begränsad upphovsrätt.

Skillnaden är ganska enkel: det materiella låter sig inte kopieras, det gör däremot det immateriella. Som Rasmus Fleischer på Piratbyrån säger: "Att digitala musikfiler kan och kommer att kopieras är ungefär lika ofrånkomligt som att vatten är vått." Det tillhör dess natur - till skillnad från de fysiska föremålens natur. Håll isär dem!

[ Andra bloggar om: ]

1 kommentar:

Lundensis sa...

Jepp, hela Mises-gänget är väl mot IP?